Gå till innehållet

Populär akvarieväxt upptäckt som invasiv främmande art i Sverige

Troligen har växten hamnat i sjön när någon tömt sitt akvarium där. Nu hittas den invasiva arten i hela sjön och riskerar att konkurrera ut annan växtlighet och påverka ekosystemet.

Upptäckten gjordes i Säbylundssjön utanför Kumla i Örebro län. För första gången hittades den EU-listade invasiva främmande arten storslinga (Myriophyllum aquaticum) vilt i Sverige. Det är förbjudet att importera, odla eller sätta ut storslinga i naturen, men eftersom den åtminstone tidigare varit populär i akvarium misstänker länsstyrelsen att det är så den hamnat i sjön. Den kan inte ha spridit sig själv från något annat vatten eftersom Säbylundssjön är en anlagd sjö och ett slutet vattensystem.

– Det finns tidigare exempel på att främmande arter finns i svensk natur just för att någon släppt ut fiskar eller tömt innehållet i sitt akvarium i sjöar och dammar. Den här typen av spridning av invasiva främmande arter är lätt att undvika, säger Lina Tomasson, nationell samordnare för vattenlevande invasiva främmande arter vid Havs- och vattenmyndigheten.

Underskattad köldtålighet

Hon berättar att en nära släkting till storslinga, kamslinga, hittades i fjol i Kalmar län. Tidigare trodde man inte att de båda arterna kunde överleva vintern i Sverige.

– Båda arterna härstammar från Sydamerika och tillhör släktet Myriophyllum. Hittills har vi underskattat deras köldtålighet, säger Lina Tomasson.

Den invasiva främmande arten storslinga.

Storslinga kan bilda täta mattor över sjöar så att de till slut växer igen helt.

Upptäckten av storslinga gjordes av David Kindgren Bartholdsson, naturvårdshandläggare i Kumla och han misstänker att den funnits i sjön ett tag.

– Med tanke på hur mycket storslinga vi hittat runt sjön så bör arten ha funnits här under en längre tid, säger han.

Länsstyrelsen och Kumla kommun ska nu se om det går att åtgärda spridningen av storslinga i Säbylundssjön. Den kan ta över växtligheten helt och konkurrera ut andra arter och få vattnet att växa igen helt.

Havs- och vattenmyndigheten poängterar också i ett pressmeddelande att akvarium inte ska tömmas i sjöar, vattendrag eller dammar. Det finns en risk att djur och växter från akvariet hotar inhemska arter.

Fakta: Invasiva arter

• 37 000 främmande arter har etablerat sig över hela världen.
• 200 nya främmande arter registreras varje år.
• 3 500 av dessa främmande arter bedöms som invasiva. 1 061 växter (6 % av alla främmande växtarter), 1 852 ryggradslösa djur (22 %), 461 ryggradsdjur (14 %) och 141 mikrober (11 %).
• 36 % förväntas främmande arter öka med från 2005 till 2050 om utvecklingen fortsätter som nu.
• 60 % av alla registrerade globala utdöenden har invasiva främmande arter bidragit till. I 16 % av fallen har de varit den enda orsaken. På öar har de stått för 90 %.
• 423 miljarder USD kostade invasiva arter år 2019 och kostnaden har ökat med 400 % varje decennium sedan 1970.
• Över 60 % av kontrollprogrammen för invasiva främmande växter och ryggradslösa djur har varit framgångsrika.

Källa: IPBES

Källa: Havs och vattenmyndigheten

Mer att läsa