Gå till innehållet
Skog kring Stora Laversjön. 3 000 hektar produktiv skogsmark försvinner under sandmagasin eller under vatten.

Skog kring Stora Laversjön. 3 000 hektar produktiv skogsmark försvinner under sandmagasin eller under vatten.

Planer på ny stor koppar­gruva vid Piteälven – “helt oacceptabel”

En stor koppargruva planeras intill Europas största oreglerade älv.

Piteälven är en av Sveriges enbart fyra oreglerade nationalälvar. Det är Nordens största fors och Europas största oreglerade älv. Nu har Boliden ansökt om bearbetningskoncession för att få bryta koppar i Laver utanför Älvsbyn. Tidigare har Bergsstaten, Länsstyrelsen och regeringen sagt nej till gruvplanerna, men den nya ansökan gäller ett annat område i närheten.

I Bolidens miljökonsekvensbeskrivningen framgår det att den nya gruvan “ofrånkomligen” “i olika omfattning (kommer) påverka naturtypen mindre vattendrag inom Piteälvens Natura 2000-område”. Gråbergsbäcken och Uttertjärnbäcken riskerar att helt eller delvis försvinna och sårbara och hotade naturtyper och arter riskerar att påverkas.

Laverbäcken som leder in till Småträsket försvinner under sandmagasinet och leds om förbi gruvområdet.

Flera vattendrag kommer att försvinna helt från området när gruvan byggs. Laverbäcken (bilden) måste ledas om förbi gruvområdet med hjälp av sprängningar av stora bergmassor, berättar Naturskyddsföreningen i Norrbotten.

I älvdalen finns även spektakulära områden som lockar mycket turister, såsom Storforsen och Trollforsen. Här finns också den starkt hotade flodpärlmusslan, grön flodtrollslända, lax, stensimpa och utter.

– Miljöpåverkan är helt oacceptabel och en gruva skulle skada vattendragen, renbetesmarkerna och friluftslivet i Älvsbyn och längs Piteälven. Istället för att öppna nya gruvor måste vi börja återvinna metaller i mycket högre utsträckning, men även minska vår ohållbara konsumtion, säger Naturskyddsföreningen i Norrbottens ordförande Marie Persson.

Bild från den gamla gruvan i området som lades ner och som har fortsatt läcka ut miljögifter. Den nya gruvan planeras att bli ungefär 500 gånger större än den gamla.

Bild från den gamla gruvan i området som lades ner och som har fortsatt läcka ut miljögifter. Den nya gruvan planeras att bli ungefär 500 gånger större än den gamla.

Naturskyddsföreningen i Norrbotten och Naturskyddsföreningen Älvsbyn motsätter sig gruvan. De påpekar att det fanns en koppargruva i Laver på 40-talet som fortfarande, 80 år senare, har lämnat spår av förgiftade och obrukbara marker. Dessutom har staten och kommunerna fått lägga stora belopp på att rena vattnet. Den nya gruvan föreslås bli ungefär 500 gånger större än den tidigare. Enbart avfallet från gruvan kommer att uppta en yta på mellan 800 och 900 hektar.

– Vår kommun blir ett sargat avfallsområde och det är inte ett sådant Älvsbyn vi vill leva i eller överlämna åt kommande generationer, säger Cecilia Goldkuhl, ordförande i Naturskyddsföreningen Älvsbyn.

Källa: Naturskyddsföreningen Norrbotten

Mer att läsa