Pilgrimsvandring för att sörja kyrkans kalhyggen
I förra veckan arrangerades en pilgrimsvandring av Bohusläns skogsnätverk. Det var en manifestation för Fagerhultsskogen som delvis redan avverkats och där stora områden med höga naturvärden nu är hotade av ytterligare avverkningar. Området har så höga naturvärden att inventeraren anser att det kan förtjäna att bli en nationalpark.
– Mitt i en klimatkris och den sjätte stora massutrotningen av arter fortsätter kyrkan att kalavverka våra kolsänkor, Sveriges gammelskogar – gammelskog som är en nödvändighet för att en mångfald av arter ska kunna bevaras. Nu finns bara spillror i form av endast cirka 0,3 procent urskog och cirka 10 procent naturskog i hela Sverige. Kyrkan måste omedelbart sluta kalavverka våra sista gammelskogar, säger Lisa Åstrand, Bohusläns skogsnätverk i ett pressmeddelande.
För att uppmärksamma kalavverkningen arrangerades en pilgrimsvandring mellan kalhyggena. Ett 15-tal privatpersoner deltog på vandringen, som gick i “sorgens tecken”.
– Vi tycker att det är väldigt sorgligt att kyrkan förvaltar Skapelsen på detta sätt. Vi anordnade därför en pilgrimsvandring mellan två av Svenska kyrkans kalhyggen i norra Bullaren för att manifestera vår sorg över att Bohusläns sista gammelskogar är på väg att försvinna, säger Per Pixel, fotograf.
I det avverkningsanmälda området, som ligger några mil norr om Uddevalla och sydväst om Tresticklans nationalpark, har det bland annat hittats en lång rad rödlistade arter, så som spillkråka, tretåig hackspett, talltita, apelsinticka, vedskivlav, hornvaxskinn, brunpudrad nållav, nordtagging och kilporing – alla klassade som nära hotade (NT). Andra, mindre delar av skogarna i området har redan avverkats.
Förtjänar att bli nationalpark
Steve Daurer, som inventerat skogen åt Bohusläns skogsnätverk, skriver i sin rapport att åldern på skogen är hög, i snitt 180 till 200 år, men att enstaka tallar som är 300 -350 år förekommer. Även riktigt gamla björkar i åldersklassen 170 till 200 år hittades. Han påpekar att området skulle kunna bli en del av ett stort naturreservat eller till och med nationalpark:
– Avslutningsvis kan nämnas att det aktuella och beskrivna kontinuitesskogsområde på kyrkans mark tillsammans med det i öster angränsande stora kontinuitetsskogsområde på höjden är bland de allra mest skydds- och bevarandevärda barrskogsområden av typ västlig taiga i hela Bohuslän. Om bägge de unika kontinuitesskogar bindas ihop med några utvecklingsmarker emellan kan ett enormt stort naturreservat respektive ny nationalpark bildas om drygt 600 hektar i länet.
I slutet av 2022 avslöjade Svenska kyrkans egen rapport att man avverkar skogar hårdare än genomsnittet i Sverige.
Per Pixel berättar att han flygfotat mycket från paramotor runt Götaland under 25 år och sett förändringen i skogarna med allt fler kalhyggen. Men det är något särskilt med skogarna runt Fagerhult.
– Där finns ju urskogsrester kvar, så som mycket skog såg ut här runtomkring fram till cirka 1960-talet. Det här är ett exempel på skogskövling och brist på respekt och brist på skyddande skogslagar.
Kamp även i Skellefteå
Kampen för skogarna i Fagerhult är inte den enda som belyser Svenska kyrkans skogsbruk just nu. I en debattartikel i Norran lyfter företrädare för olika nomineringsgrupper i Svenska kyrkan vikten av att skydda närnatur på kyrkans mark i Skellefteå.
– Det är kyrkans uppgift att värna om livet, för människorna och för allt annat levande! Låt Skellefteborna få sitt första kommunala reservat i Vitbergsområdet, skriver debattörerna.
Läs även
• Svenska kyrkan i Växjö kritiseras för avverkningsplaner i naturskog
• Svenska kyrkan avfärdar förslag på mer hållbart skogsbruk
• De ställer upp i kyrkovalet för att prioritera naturen
• Svenska kyrkan om kritiserat skogsbruk: Vi har hög ambitionsnivå
• Kyrkan vill avverka 200-årig sandtallskog i Västerbotten