Gå till innehållet

Pilgrimsfalkar använder falska attacker mot byten

Det verkar som att pilgrimsfalkar som jagar vadare använder sig av en långsiktig strategi för att göra det lättare att ta sina byten.

– I romaner och filmer framställs ofta rovdjur som smarta, exempelvis velociraptorerna i Jurassic Park, men i verkligheten är empiriska biologer inte benägna att ge mycket tilltro till sådana idéer. Jag har ofta blivit förbryllad när jag har iakttagit rovfåglars beteende, till exempel att de sitter öppet eller på annat sätt visar att de är närvarande, säger Ronald Ydenberg från Simon Fraser University, huvudförfattare till studien i Frontiers in Ethology.

En teori, “Wolf-Mangel-modellen“, föreslår att rovdjur gör falska attacker för att trötta ut sina byten och tvinga dem att ta större risker. Detta har varit svårt att bevisa, men nu ger forskare stöd för teorin efter att ha studera pilgrimsfalkar som jagar kärrsnäppor (av underarten Calidris alpina pacifica) i Kanada. Under 34 dagar observerade de 151 attacker från pilgrimsfalkar och jämförde sina iakttagelser med data som samlats in i området i årtionden av den hängivna ornitologen och forskaren Dick Dekker.

Kärrsnnäppor, som flyger i flock, vilket de oftast gör när de skräms av rovfåglar.

Genom att göra falska attacker får pilgrimsfalkarna kärrsnäpporna att lyfta och flyga runt i flockar. Detta kostar energi för de små vadarfåglarna och enligt Wolf-Mangel-modellen lägger hungriga bytesdjur mer energi på att söka föda än på att undvika rovdjur.

Störst jaktlycka med trötta byten

Forskarna kunde utläsa att kärrsnäpporna löpte störst risk att bli byten strax före och strax efter högvatten. Större delen av den mest riskfyllda tiden tillbringade de flygandets i flock, vilket minskar risken att bli tagna. Detta kunde ske ungefär tre timmar om dagen. Men två timmar efter högvattnet skedde en kraftig ökning av antalet dödade individer. Då flög inte kärrsnäpporna i flock trots den förhöjda risken. De var troligen för hungriga efter att ha blivit uppskrämda av pilgrimsfalkarna tidigare under dagen.

Genom att få kärrsnäpporna att flyga i flockar tidigt berövar pilgrimsfalkarna dem möjligheten att söka föda och den energi de behöver för att fortsätta flockas senare under dagen.

Ronald Ydenberg anser att deras observationer ger stöd för Wolf-Mangel-modellen, men att det kan behövas fler tester, gärna med spårning av individuella pilgrimsfalkar, för att bli helt säker.

Läs även

Stadslevande pilgrimsfalkar jagar på natten
“Tokigt galen händelse” på Falsterbo fågelstation
Pilgrimsfalkar drabbade av fågel­influensan
Pilgrimsfalk som krockade med cyklist var skottskadad och hade fågelinfluensa

Källor: Phys.org och Frontiers

Mer att läsa