Dolda inspelningar med palmoljebolagschef med kopplingar till kända varumärken avslöjar rutinmässiga mutor och andra brott för att få fortsätta utöka palmoljeplantagerna.
Papua Nya Guinea är ett av de länder i världen med högst biologisk mångfald. De senaste årtiondena har dock stora delar av landets regnskogar avverkats för att bli palmoljeplantager. Det har tidigare avslöjats att politisk korruption är vanlig och att politiker använder skalföretag för att sälja avverkningstillstånd.
Nu har de grävande journalisterna på Global Witness lyckats spela in chefer för palmoljebolag när de berättar om hur mycket det brukar kosta när de mutar ministrar på Papua Nya Guinea, hur de kommer undan med att betala skatt och hur de betalar en specialstyrka inom polisen för att misshandla lokalbefolkning som protesterar mot deras palmoljeplantager.
I efterhand har cheferna som spelats in med dessa uttalanden nekat till att de gjort något olagligt.
Det ena bolaget, ENB, förser några av världens största livsmedelsföretag med palmolja. Det gäller bland annat Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Danone och Nestlé, men även svenska olje- och fettillverkaren AAK AB, som i sin tur säljer vidare till 100 länder och som så sent som i fjol avslöjades handla med illegal palmolja. Företagen påstår i ett reportage hos Channel 4 att de slutat handla av ENB efter att de visats inspelningarna. Det finns även kopplingar till banker världen över som investerar i palmoljebolag, samt till palmoljecertifieringssystemet RSPO, enligt Global Witness rapport.
– Vår undersökning visar omfattningen av denna rovdrift. Det är systematiskt och utbrett hos många nyckelaktörer inom palmoljesektorn i Papua Nya Guinea. Bolagen ENB, RH och Bewani är alla involverade i storskalig avskogning av skog som är kritisk för klimatet, skriver Global Witness i sin sammanfattning.
WWF konstaterade nyligen i en stor rapport att många stora och kända bolag är kopplade till avverkning av regnskog genom sina underleverantörer av palmolja.
Palmolja används också flitigt i vad som av industrin kallas för “gröna” bränslen, biobränsle eller biodiesel. Detta kan enligt Naturskyddsföreningen vara tre gånger så skadligt för klimatet som fossila bränslen och “därmed helt motverka den klimatnytta man önskar uppnå”.
Channel 4:s reportage om Global Witness rapport:
Källa: Global Witness