I veckan gick Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ut med att 70 års övervakning av sjukdomar hos vilda djur kan avslutas när finansiering stryps. Uppgifterna bestreds av regeringen och nu har Näringsdepartementet och SVA kommit överens om att övervakningen återupptas till fullo.
– Jag är tacksam över att SVA åter kan övervaka viktiga sjukdomar, samt att tidigt kunna fånga upp eventuella nya smittor av stor betydelse för beredskapen i landet. Här spelar jägare och andra engagerade människor som rapporterar in iakttagelser till oss en stor roll, säger Jens Mattsson, SVA:s generaldirektör i ett pressmeddelandet.
LÄS ÄVEN: • 70 års övervakning kan avslutas – finansiering stryps för vilda djurs sjukdomar
SVA har sedan 1940-talet ägnat sig åt viltsjukdomsövervakningen. Finansieringen har bland annat gått till att upptäcka sjukdomsutbrott hos vilda djur, ta prover och genomföra analyser på vilda djur och övervaka sjukdomar som till exempel fågelinfluensa och avmagringssjuka (Chronic wasting disease), afrikansk svinpest, duvpest och kaningulsot, samt dvärgbandmask hos rävar och vargar, rabies hos fladdermöss och salmonella hos småfåglar.
Källa: SVA