Överträffade förväntningar i igelkottsräkningen
Det verkar finnas fler igelkottar än man trott i Sverige, men de minskar fortfarande i antal.
Under igelkottsveckan (andra veckan i augusti) uppmuntrade WWF och Nordens ark folk att skicka in observationer om igelkottar – både levande och döda.
– Det gick över förväntan måste vi säga. Vi hade inte trott att vi skulle få in så mycket rapporter så det var ju jättekul. Det finns ett stort intresse för igelkotten, berättar Jessica Ångström, art-och naturexpert på WWF.
Perfekt för medborgarforskning
Hon tror att det stora engagemanget dels beror på att igelkotten är nära hotad och att populationen minskat under de här senaste årtiondet.
– Men det är såklart också ett djur som är perfekt för medborgarforskning – det är både gulligt och finns dessutom i våra trädgårdar och kommer oss nära.
Kampanjen fick stor uppmärksamhet i media och spreds brett i sociala medier. Det dröjde bara ett dygn innan de fått in över 10 000 rapporter om igelkottar och redan då misstänkte WWF att det finns fler igelkottar i landet än de 30 000 som man hittills uppskattat. Sammanlagt fick WWF och Nordens ark in över 50 000 rapporter under veckan. Det visade sig också att igelkotten finns i hela landet. Flera rapporter har kommit in från exempelvis Gällivare och Torneträsk.
– Det är dels roligt att se att igelkotten är så spridd över hela landet men också vilket fascinerande djur det är. Det är ju samma art som lever nere i södra Europa som lever så långt upp norr i Sverige. Igelkotten har ju alla förutsättningar för att populationen inte ska gå ner. Den är så pass allsidig både i vilka miljöer den lever i och att den äter lite allt möjligt. Den bor på landsbygden men den trivs också i våra trädgårdar och i våra städer. Trots det går populationen ner, berättar Jessica Ångström.
Exakt vad minskningen beror på är oklart, men igelkotten står inför många hot. Förutom biltrafik, miljögifter, förstörda livsmiljöer, besprutning och att jordbrukslandskapet blivit allt mer likformat är även grävlingar ett stort hot. Robotgräsklippare anses också skada eller döda många igelkottar, men i vilken omfattning är inte helt klarlagt.
Ekonomiskt ointressant djur
Ett av målen med igelkottsräkningen är också att öka intresset för att forska mer på igelkottarna.
– Det är ju många arter som faller mellan stolarna vad gäller både det statistiska underlaget och forskning, om de inte är så ekonomiskt intressanta för oss.
Nu när ni fick in så många rapporter – skulle ni kunna dra slutsatsen att det går bättre än väntat för igelkottarna?
– Nej, jag tror fortfarande vi håller fast vid att de minskar i antal. Det är ju trender som är det intressanta att titta på när det gäller arternas situation i Sverige. Och oavsett hur stor igelkottspopulationen är nu så pekar trenden nedåt. Och det är en stadig trend man har sett sedan åtminstone tio år tillbaks.
Är det någonting annat som ni hoppas liksom få ut av den här kampanjen?
– Ja, förutom att engagera sig i medborgarforskning och få folk engagerade så handlar det ju också om att öppna upp våra trädgårdar tänker jag. Inte bara för igelkotten utan för det vilda överhuvudtaget. Att hålla trädgårdarna lite vilda med lite stökiga hörn, löv- och rishögar, täta buskar, högt gräs – allt det där som kan gynna mångfalden både för att välkomna igelkotten och för sniglar, maskar, fjärilslarver och skalbaggar som ju är igelkottens mat.
Är det något annat som ni har fått in som du har reagerat på som sista fråga?
– Vi har ju specifikt frågat om rapporteringar om döda igelkottar där har man kunnat fylla i just om man har hittat döda igelkottar längs med bilvägar. Sist jag tittade på rapporteringar om döda igelkottar så stod de trafikdödade igelkottarna för över 80 procent av alla döda igelkottar. Om vi nu utgår från att igelkottarna har blivit stadsbor och flyttat in i våra trädgårdar så kommer det här kölvattnet, att de trafikdöda igelkottarna också då antagligen ökar.
Igelkottsveckan är en del av ett stort projekt som WWF och Nordens ark gör tillsammans för att hjälpa tio hotade arter i Sverige, däribland fjällräv, igelkott, storspov, flodpärlmussla, läderbagge och mnemosynefjäril.
Skapa en igelkottsvänlig trädgård
- Använd inte bekämpningsmedel. Det dödar igelkottarnas mat.
- Lämna högar av löv, ris och ved. I dessa trivs igelkottens mat, så som skalbaggar och andra insekter. Dessutom är högarna boplatser och skydd åt igelkottarna.
- Även täta buskage, snår och häckar ger skydd och boplatser.
- Se till att det finns passager till grannens tomt så att igelkotten kan röra sig fritt.
- Om du har en robotgräsklippare, använd den endast dagtid och helst inte på hela gräsmattan. Ju mer växter som får gå i blom, desto mer chans har igelkottarna att hitta mat.
- Ställ ut skålar med vatten (ej mjölk) och mat (katt- eller hundmat är bra mat även för igelkottar). Det är särskilt viktigt om det inte regnat på länge.
Läs mer om igelkottar
Igelkottar går i vinterdvala och vaknar tidigt på våren. De är framför allt aktiv på natten och letar då efter skalbaggar, maskar och sniglar, men även bär och svamp. Bästa tiden att se igelkottar är i skymning eller gryning.
Om du hittar en skadad igelkott: hör av dig till Riksförbundet för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt. Även Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tar emot rapporter om skadade, sjuka eller döda igelkottar.