Tidigare har det ansetts att geparders tillbakagång, från 100 000 individer för 100 år sedan till under 10 000 idag, berodde på att de inte kunde konkurrera med större rovdjur eftersom de har en så energikrävande jaktmetod. En ny studie från Queen’s University i Belfast, som pågått i tio års tid, har dock visat att geparder inte använder mer energi än andra däggdjur i samma storlek.
Istället är det sökandet efter föda som stjäl mest energi från världens snabbaste däggdjur. I de områden där deras byten minskat i antal på grund av mänsklig påverkan har deras “energibudget” kraftigt förkortats. Det är ett betydligt större bekymmer för geparder att de måste leta så mycket efter bytesdjur än att lejon eller hyenor stjäl deras nedlagda byten.
– Vi beskyller alltför ofta lejon och hyenor för minskande gepardpopulationer när det egentligen är troligare att det är vi människor som drivit fram deras tillbakagång. Tänk hur svårt det måste vara för en liten unge att behöva följa sin mot längre och längre genom öknen för att leta efter mat, medan hon själv kämpar för att överleva, säger studiens medförfattare Dr John Wilson på North Carolina State University.
De knappt 10 000 geparder som återstår lever i 25 afrikanska länder, men det finns också en underart med en population på 60-100 djur som lever i Iran.
Källa: Science Daily