Gå till innehållet

Överraskande rekordvärme – “2-graders­målet är kört”

Januari 2025 var hela 1,75 grader varmare än förindustriell tid. Det har förvånat forskare som nu misstänker att den globala uppvärmningen går snabbare än man tidigare trott.

I januari 2025 var den genomsnittliga temperaturen i luften 13,23°C. Det är hela 1,75°C över den förindustriella nivån, som vi enligt Paris-avtalet skulle försöka hålla oss 1,5°C under. Nu har 18 av de 19 senaste månaderna redan passerat 1,5°C över den förindustriella nivån. Det senaste året har legat 1,61°C över det uppskattade genomsnittet.

Som synes har de två senaste åren inletts med extremt höga temperaturer.

Ännu varmare var det i Europa. Här var temperaturen 2,51°C över genomsnittet för januari 1991-2020, den näst varmaste efter januari 2020, som var 2,64°C över genomsnittet. I Sverige hade stora delar 3-4 grader varmare än referensperioden 1961-1990.

Flera forskare har uttryckt oro över den plötsliga och snabba uppvärmningen. Inte minst eftersom det skett trots det nedkylande väderfenomenet La Niña.

– Januari 2025 är ännu en överraskande månad som fortsätter de rekordtemperaturer som observerats under de senaste två åren, trots utvecklingen av La Niña-förhållanden i tropiska Stilla havet och deras tillfälliga kylningseffekt på de globala temperaturerna, säger Samantha Burgess, chefstrateg för klimar på European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF).

2°C varmare redan 2045?

Den kända klimatforskaren James Hansen anser att den globala uppvärmningen nu underskattats så kraftigt att även 2-gradersmålet är kört.

– Den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) definierade ett scenario som ger 50 procents chans att hålla uppvärmningen under 2°C – det scenariot är nu omöjligt. 2°C-målet är dött, eftersom den globala energianvändningen ökar och kommer att fortsätta att öka, förklarar han för The Guardian.

Tillsammans med sina kollegor har Hansen kommit fram till att en global uppvärmning på 2°C kommer nås redan 2045.

Viktigt att komma ihåg är att alla minskade utsläpp dock kommer minska uppvärmningen framöver och därmed minska de förödande effekterna av klimatkrisen. Så även om vi kommer passera 2°C uppvärmning så gör varje 0,1°C stor skillnad för hur planeten kommer påverkas.

Källa: Copernicus och The Guardian

Mer att läsa