Gå till innehållet

Överfisket i världen är kraftigt underskattat

Även de rekommendationer om fiskekvoter som sätts av forskare, och som många länder överskrider, överskattar mängden fisk i haven.

Det är fyra australiensiska forskningsinstitut som i en ny studie kommit fram till att långt fler globala fiskbestånd är överfiskade eller har kollapsat än vi tidigare trott. De visar att en av huvudorsakerna till denna förödande trend för världens fiskbestånd är att beslutsfattare ofta har ignorerat de fångstbegränsningar som beräknats av forskare, vilka var avsedda att vara strikta trösklar för att skydda bestånden. Det har nu blivit tydligt att även dessa vetenskapliga rekommendationer ofta var för höga. Det är dessutom väldigt vanligt att länder överskrider dessa kvoter. Det sker bland annat inom EU.

Mängden fisk överskattas och det gäller även fiskbeståndens förmåga att återhämta sig. Med en övertro på återhämtningsförmågan klassas ibland fiskbestånd som livskraftiga fastän de egentligen fortsatte att minska i antal.

– Tyvärr är detta inte bara ett problem som hör till det förflutna. Kända överskattningar av beståndsstorlekarna under senare år används fortfarande inte för att korrigera detta fel i de nuvarande beståndsbedömningarna, säger Rainer Froese från GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel.

En tredjedel av de bestånd som FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) klassificerat som ”maximalt hållbart fiskade” har i själva verket passerat gränsen för ”överfiskade”. Andelen kollapsade bestånd, som har mindre än 10 procent av sin ursprungliga biomassa kvar, är troligen hela 85 procent högre än vad som tidigare uppskattats.

Forskarna vill nu se en översyn av de nuvarande modellerna för beståndsbedömning och en större användning av försiktighetsprincipen: när det råder tvivel bör uppskattningarna snarare hållas i nederkant för att skydda bestånden.

Fem principer för ett hållbart fiske enligt nya studien:

  • Ta upp mindre fiskbiomassa än vad som återväxer
  • Fiskar måste tillåtas att reproducera sig innan de fångas
  • Använd miljövänliga fiskeredskap
  • Skyddade zoner måste inrättas
  • Viktiga näringskedjors funktioner måste bevaras genom att man minskar fångsten av foderfisk som ansjovis, sardiner, krill eller sill.

Källor: Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel och Science

Mer att läsa