Över 600 kilometer flod öppnas när fyra dammar tas bort
Över 600 kilometer av Klamath-floden i USA som varit blockerat i hundra år kommer öppnas upp när fyra vattenkraftverk och dammar vid floden tas bort. Det blir det största projektet någonsin när det gäller att ta bort en vattenkraftsdamm.
– För mig är det här en miljömässig orättvisa. Många har tjänat på utvecklingen och förändringarna på resursernas och stammarnas bekostnad. Det är inte mer än rätt att fisket återställs åt oss, säger Klamath-stammens ordförande Don Gentry till National Geographic.
Nu har staterna Oregon, Kalifornien och PacifiCorp skrivit under ett avtal som öppnar upp för att ta bort fyra stora vattenkraftsdammar från Klamath-floden i USA till år 2020.
Fram till 2015 har över 1300 dammar tagits bort i USA. Fördelarna med det är bland annat att naturen runt floderna blir allt mer levande och att fiskbeståndet ofta gynnas kraftigt. Framför allt är det små dammar som tas bort, som inte ger speciellt mycket vattenkraft. Många av dem är helt enkelt inte värt kostnaden längre och det finns mer pengar i att öppna upp floderna för fiske och en återställning av naturen. Med jämna mellanrum måste de amerikanska vattenkraftverken nämligen anpassas till modern miljölagstiftning, vilket blir en kostnad för dem.
För de större vattenkraftverken kan det vara mer lönsamt att behålla dammarna, inte minst eftersom de också förser världen med förnyelsebar energi.
LÄS ÄVEN: • Dom: Hundratals vattenkraft tvingas miljöanpassas – “historisk seger för miljön”.
Innan dammbygget för hundra år sedan var Klamath-floden en av västkustens bästa fiskevatten där upp till 149 000 kungslax och 30 000 regnbågslax föddes varje år. Idag har bestånden minskat kraftigt på grund av bland annat sjukdomar, giftig algblomning och varmt vatten. Efter att dammarna tas bort räknar man med att flera arter kommer öka med upp till 80 procent.
Källa: National Geographic