Världens korallrev har det svårt, men det finns fortfarande glädjande upptäckter att göra i dessa viktiga ekosystem.
De flesta nyheter om Stora Barriärrevet handlar om hur illa ute det är och hur hårt den globala uppvärmningen kommer slå mot den viktiga livsmiljön för miljontals djur och växter. I fjol kom forskare till exempel fram till att i stort sett alla djur i korallreven kan vara försvunna i slutet av århundradet på grund av stigande värme, överfiske och att det byggs så mycket längs kusterna.
Nu har det åtminstone hittats en enorm korall av släktet Porites, i bra skick.
Korallen upptäcktes under ett medborgarforskningsevent i en avlägsen och väl skyddad del av Stora barriärrevet. Korallen har sedan analyserats av forskare som publicerat sina fynd i Scientific Reports. De kunde konstatera att det inte bara är den bredaste korall (10,4 meter) som någonsin uppmätts i Stora barriärrevet, det är också den sjätte högsta (5,3 meter) och framför allt – den mår bra.
Har varit med om mycket
70 procent av korallen var vid liv och den verkade varken drabbad av sjukdomar eller korallblekning, som annars är ett stort bekymmer för världens korallrev i allt varmare vatten. Den nyfunna korallen, som kallas Muga dhambi (“stor korall”) beräknades dessutom vara mellan 421 och 438 år gammal och är därmed en av de äldsta koraller som konstaterats i Stora barriärrevet.
Under tiden som Muga dhambi levt har den klarat av att hantera nästan 100 massblekningshändelser och upp till 80 stora cykloner.
– I framtiden finns det en verklig oro för koraller i Stora barriärrevet på grund av många olika faktorer, inklusive klimatförändringar, försämrad vattenkvalitet, överfiske och byggen längs kusten. Denna upptäckt ger viktig information om en sällsynt korall som kan övervakas, uppskattas, potentiellt återställas och förhoppningsvis inspirera framtida generationer att bry sig mer om våra rev och kultur, skriver forskarna i sin slutsats.
Källa: Scientific Reports