Över 40 nya flugarter upptäckta i Sverige
Det har hittats fler än 40 nya flugarter, som tidigare var okända för vetenskapen i Sverige. Upptäckaren, Sibylle Häggqvist, menar att det troligen finns tusentals insektsarter kvar att upptäcka i landet.
– Det har visat sig svårare än mänskligheten trodde att kartlägga den biologiska mångfalden. När Linné och andra började beskriva jordens arter, kunde de nog inte tänka sig att vi nästan 300 år senare fortfarande inte skulle vara klara, säger Sibylle Häggqvist i ett pressmeddelande från Naturhistoriska Riksmuseet.
De nya flugarterna tillhör släktet Megaselia i familjen puckelflugor. Det är en av de talrikaste artfamiljerna i hela djurvärlden och det finns mycket kvar at utforska om dem. Det gäller inte bara i Sverige. 2015 hittade forskare från Natural History Museum of Los Angeles County över 30 nya arter i familjen mitt i mångmiljonstaden Los Angeles i USA. De nya arterna hittades i folks trädgårdar, vilket ledde till att flugorna döptes efter olika privatpersoner. Det är därför det exempelvis finns en puckelflugeart som heter Megaselia mikejohnsoni.
LÄS ÄVEN: • 30 nya arter upptäckta i miljonstad
Puckelflugorna är som namnet antyder “puckelryggiga” med litet huvud och kraftiga ben. En anledning till att de hittades i folks trädgårdar i Los Angeles är att de ofta hittas vid komposter, förna och svampar. Där lever de ofta som parasiter eller nedbrytare och fyller därmed en viktig funktion i ekosystemen.
Sibylle Häggqvists forskning har skett med nya molekylära metoder och traditionella metoder när man helt enkelt undersöker i detalj hur djuren ser ut. Det kommer nu vara enklare att klassificera familjen i framtiden. Hennes forskning tyder också på att det, förutom de 26 000 insekter vi känner till i Sverige, sannolikt finns 5000 till att upptäcka. Summor som kan jämföras med de 1400 svenska insektsarter som Linné beskrev under sin livstid.
Källa: Naturhistoriska Riksmuseet
Natursidan.se har beviljats stöd av Forskningsrådet Formas genom Erik Hanssons, Johan Linds och Marie Mattssons projekt ”Forskning om natur för alla”. Det här är en artikel inom detta projekt. Läs alla våra artiklar i serien via den här länken.