Över 230 organisationer kritiserar Kanadas köp av oljeledning
Kanadas finansminister har utannonserat att landet ska köpa den nya, hårt kritiserade Trans Mountain-oljeledningen av olje- och gasbolaget Kinder Morgan för över 25 miljarder kronor. Fler än 230 organisationer världen över har protesterat mot beslutet.
– Istället för att bygga nya oljeledningar som Kinder Morgan gör, måste Kanada vara ett land som tar ett seriöst ansvar och inte bara gömmer sitt huvud i oljesanden. Trudeau hävdar att han vill att Kanada ska vara en del av lösningen på klimatförändringarna, men han agerar som en chef på ett oljebolag från Texas, säger Katherine Kramer, global klimatchef på Christian Aid.
LÄS ÄVEN: • Rekordstor oljeläcka från oljeledningen Keystone i USA
I ett öppet brev skriver de över 230 organisationerna att Kanada måste dra tillbaka sitt köp av oljeledningen och att det vore en katastrof för miljön om den blir av. Kanadas planerade oljeproduktion skulle stå för 16 procent av världens kolbudget för att hålla temperaturen under 1,5 grader eller 7 procent av budgeten för att hålla temperaturen under två grader. Detta i ett land som har mindre än 0,5 procent av världens befolkning.
LÄS ÄVEN: • Europas största bank slutar investera i kol, oljesand och oljeborrning i Arktis
Enligt Joanna Kerr, chef på Greenpeace i Kanada, är oljeledningen ett hot mot vatten, land och klimat, samt mot ursprungsbefolkningen som lever i ledningens närhet. Hon menar att Kanada inte borde gå in och köpa upp oljeledningen och att det underminerar Kanadas roll i klimatarbetet och deras anseende i frågor om urfolks rättigheter.
LÄS ÄVEN: • Fyra oljeutsläpp i år från gammal oljeledning i Amazonas
I dagsläget har tre stora banker i världen, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas och HSBC, meddelat att de kommer sluta finansiera oljesandsprojekt. Dessutom har redan två av fem föreslagna oljesandsledningar fått avslag i domstolar. Greenpeace är starkt kritiska till att Trudeau nu satsat skattebetalarnas pengar på att den nya Trans Mountain-ledningen ska bli av.
– Historien kommer att döma detta beslut hårt, sägerJoanna Kerr, chef på Greenpeace i Kanada.
Källor: CNBC, 350.org och Greenpeace