Över 2,3 miljoner fåglar dödades i illegal jakt på Cypern i fjol
I en ny studie från brittiska och cypriotiska fågelorganisationerna RSPB och BirdLife Cyprus beräknas att hela 2,3 miljoner fåglar från 153 arter dödades på Cypern enbart under hösten 2016. Fåglarna blir framför allt traditionell mat på öns restauranger, men i betydligt större skala än som tidigare var “tradition”.
Den traditionella fångsten av småfåglar på Cypern var tillåten enbart för privat konsumtion, men förbjöds redan 1974, men nu sker den här jakten i “industriell skala” enligt fågelorganisationerna.
LÄS ÄVEN: • Stor granskning av illegal fågeljakt runt Medelhavet
800 000 av dessa sångfåglar, så som svarthättor, rödhakar och trädgårdssångare, beräknas ha skjutits på en brittisk militärbas, som lockar väldigt mycket fåglar. Sedan undersökningarna började 2002 har antalet fångstnät på militär mark ökat med 183 procent.
– Den brittiska basen är den främsta platsen för att döda fåglar på hela Cypern. Många älskade trädgårdsfåglar fångas och dödas där av kriminella gäng som gör stora vinster, berättar Martin Harper, RSPB:s chef för fågelskydd. Han menar nu att brittiska regeringen måste sätta press på militärbasens poliser att stoppa det illegala dödandet.
Enligt BirdLife International dödas det varje år minst 25 miljoner fåglar runt Medelhavet i illegal jakt, men det finns också uppgifter om att siffran är minst tio gånger högre. Cypern anses vara det land runt Medelhavet där det jagas flest fåglar.
LÄS ÄVEN: • Så många fåglar skjuts årligen runt Medelhavet
Hittills har lokala fågeljägare arrangerat stora protester och blockader när militärbasen försökt minska jakten. Enligt en talesperson för armén har de ökat antalet arresteringar, beslagtagandet av utrustning, åtal och böter, men Martin Hellicar, chef för BirdLife Cyprus menar att det även krävs insatser för att förbjuda restauranger att servera rätter med småfåglar.
Film på hur insamlandet från näten och dödandet går till:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=CUJ1-LyuTGQ”]
• Klicka här om du inte ser filmen här ovan.
Källor: Birdlife Cyprus och The Guardian