Från att ha fört en tynande tillvaro började den internationella FN-dagen uppmärksammas i Sverige 2017. Två år senare har Biologiska mångfaldens dag etablerat sig som en given högtid för naturen med över 170 aktiviteter inplanerade runt om i landet. Det arrangeras allt från naturguidningar och artbingo till seminarium och manifestationer under minst en vecka runt den 22 maj.
Frågan om biologisk mångfald blir allt mer uppmärksammad i Sverige. Antalet artiklar som skrivs om ämnet har ökat kraftigt de senaste åren och det svenska Biologiska mångfaldens dag-initiativet växer för varje år. 2017 arrangerades det 70 aktiviteter runt om i landet. I fjol blev det hela 190 aktiviteter, vilket ledde till att FN uppmärksammade det svenska initiativet på sin konferens om biologisk mångfald i Egypten.
LÄS ÄVEN: • Krönika: Åtminstone en positiv utveckling för den biologiska mångfalden
I år är det redan nu i april över 170 aktiviteter inrapporterade i samband med Biologiska mångfaldens dag 22 maj. Dagen är därmed etablerat som Sveriges troligen största temadag för naturen. Uppslutningen från allmänheten, naturföreningar, kommuner, länsstyrelser och företag har varit fantastisk även i år.
Moa Pettersson är talesperson för Biologiska mångfaldens dag.
– Jag tror att det stora intresset delvis beror på att dagen har varit väldigt lyckad tidigare år och att många av arrangörerna därmed vill fortsätta med att hålla i aktiviteter även i år, men sen tror jag också att frågan kring förlust av biologisk mångfald och vilken betydelse det har har kommit upp mer på agendan nu än tidigare.
LÄS ÄVEN: • Allt du behöver veta om Biologiska mångfaldens dag på Biomfdag.se
Det tycks bli ett allt större intresse kring frågan om biologisk mångfald. Har du några exempel på det?
– Vi ser ju exempelvis att mediarapporteringen har ökat. Förr läste man nästan bara uteslutande om klimatkrisen, men nu hamnar även frågan kring biologisk mångfald på nyhetssidorna. Inte minst så har man ju under de senaste åren kunnat läsa om till exempel hoten mot våra pollinatörer.
Just pollinatörerna är också en bra utgångspunkt när vikten av biologisk mångfald ska förklaras på ett enkelt sätt så att de flesta förstår vad det verkligen innebär.
– Jag tycker det brukar vara bra att börja att prata om vad man har ätit för frukost och vad maten har för ursprung. Gröt och en kopp varm choklad är mer än bara havre och kakao. Kakaon har till exempel pollinerats av ett liten svinknott, sockret och havren har odlats på en åker där maskar har bearbetat jorden. Lägger vi till en tomat eller gurkskiva kommer ytterligare arter in i spelet som man kanske inte alls hade räknat med från början, förklarar Moa Pettersson.
LÄS ÄVEN: • Naturvårdsverket: Sveriges biologiska mångfald är hårt trängd
Att uppmärksamma den biologiska mångfaldens många nyanser och hoten de står inför, men också att “bara” njuta av den artrikedom som finns i vår närhet är vad Biologiska mångfaldens dag handlar om. Moa Pettersson kommer själv vara med på en lång rad aktiviteter under den aktuella veckan.
– Dagarna före kommer jag bland annat delta i en bioblitz i Uppsala samt göra en rejäl artbingo. Självaste 22 maj kommer jag spendera i Nackareservatet där det blir ett stort arrangemang där ett flertal föreningar med flera deltar för att sprida sina kunskaper och sin entusiasm och rundar av den dagen med att följa med på Fältbiologernas manifestation mot artdöden. Hela den här veckan kommer vara ett smörgårdsbord för den naturintresserade!
Läs mer:
• Biologiska mångfaldens dags webbplats Biomfdag.se
• Alla aktiviteter på en Sverigekarta (tänk på att vissa i sin tur består av flera aktiviteter)