Sedan 2019 pågår ett projekt för att samla in uttjänt fiskeredskap – ett stort hot mot både fåglar och marina djur. 110 ton fiskenät och annan fiskutrustning samlades in och har nu återvunnits.
Projektet kallas Fiskereturen och är ett samarbete mellan Håll Sverige Rent, Sotenäs kommun, Båtskroten och Fiskareföreningen Norden. Det har hittills samlat in 110 ton uttjänta fiskeredskap, vilket bland annat innebar hundratals fiskenät. Dessa sprider mikroplaster, fångar fåglar och däggdjur och fortsätter att fiska under lång tid, så kallat spökfiske. Havsfiskelaboratoriet i Lysekil har visat att spökgarn som legat ute i 18 månader fortfarande fiskade med 40 procents effektivitet.
Gamla fiskelinor och fiskenät är enligt en studie från 2016 det skadligaste skräpet i havet. I en rapport från Greenpeace 2019 avslöjas att det fortfarande försvinner 640 000 ton fiskeutrustning till havs varje år och att det utgör tio procent av allt plastskräp i våra hav.
– Fiskeredskap står för en stor del av det skräp som finns i den marina miljön. Så kallade spöknät eller burar kan fortsätta fiska i många år, utan att någon vet om det. Fiskereturen handlar om att färre redskap ska hamna på fel ställen och fler redskap ska gå till återvinning, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
Nu undersöker HaV om det går att förlänga projektet, som löper ut vid årsskiftet.
Källa: Havs och vattenmyndigheten