Gå till innehållet

Ovanligt många fall av svamp­­förgiftning

Den tidiga svampsäsongen har också lett till flera fall av förgiftning när giftiga svampar misstas för matsvampar. Plocka enbart svampar du är helt säker på.

Läkemedelsverket har gått ut med ett pressmeddelande om att antalet bekräftade fall av förgiftning av vit flugsvamp har ökat. Det rör sig om ovanligt många fall av på kort tid av den potentiallt livshotande svampen. Eftersom svampsäsongen är ovanligt tidig i år på grund av den kraftiga nederbörden i många delar av landet har också fallen av svampförgiftning kommit tidigare än vanligt.

– Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna och vi ser att de förväxlas med bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar. För att undvika de allra giftigaste svamparna – plocka och ät aldrig svampar med vita skivor eller bruna svampar med bruna skivor, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.

Giftig svamp som ibland förväxlas med kantarell

Dessutom har det varit flera misstänkta fall med njurskador efter intag av toppig giftspindling. Denna lilla bruna svamp kan ge permanenta njurskador, men symptomen kan vara svårupptäckta eftersom de oftast inte uppstår efter 3-6 dagar. Svampguiden skriver att symptomen består av kraftig törst, trötthet, huvudvärk och smärtor i buk, rygg och muskler. Det kan också uppstå en kraftigt ökad urinproduktion som sedan avtar och slutligen helt upphör.

Toppig giftspindling.

Toppig giftspindling. En av landets giftigaste svampar och det händer att den förväxlas med ätliga trattkantareller.

Läs mer om giftiga svampar och svampplockning

  • Lär dig några svampsorter i taget och ät bara matsvamp som du är helt säker på.
  • Provsmaka inte svamp. Lär även ditt barn det.
  • Plocka svamparna en och en så att du inte råkar få med giftiga svampar. Var uppmärksam när du rensar svampen och se till att rensningen görs av någon med kunskap om svamp.
  • Ring Giftinformationscentralen via 010-4566700 för rådgivning, 112 om det är akut. Kom ihåg att spara svampen som åts, eftersom den kan behövas för identifiering.
  • Kontakta en veterinär om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp.
  • Lär dig känna igen giftiga svampar
  • Tips på ovanliga matsvampar

Källa: Läkemedelsverket

Mer att läsa