På bilden här ovan syns en av avelsfalkarna på Nordens Ark, som försett många av landets pilgrimsfalksprojekt med ungar de senaste åren. Han undrar när maten kommer så att han ska kunna servera den till sin hona, som just nu ligger på årets första ägg.
Det är fortfarande lite oklart var årets unga falkar från Nordens Ark ska hamna när de växt till sig framåt sommaren. Enligt Josefina Pehrson är planen åtminstone att Fjugesta vid Örebro och Köping norr om Västerås ska få falkungar. Där har projektet med att föda upp unga falkungar för att sedan släppa ut dem i naturen fungerat riktigt bra.
Målet med projektet är att ytterligare förstärka stammen av pilgrimsfalkar i Sverige. Fågeln var nästan helt utrotad i landet för 40-50 år sedan, men återhämtade sig tack vare Projekt pilgrimsfalk. Nu går det relativt bra för pilgrimsfalken i Sverige, men de senaste åren har flera fall av förgiftning upptäckts.
LÄS MER: • Ännu en pilgrimsfalk förgiftad.
I Stockholm, där det var stor dramatik med lyckligt slut i fjol, är det inte säkert att det blir ett nytt försök med att föda upp unga pilgrimsfalkar i år. De blev hårt ansatta av måsfåglarna i området under de första kritiska dagarna när falkungarna lär sig flyga. Hade de bara klarat sig undan i början hade måsarna inte varit något problem, men innan de orutinerade falkarna lärt sig behärska flygtekniken kan störningar vara farliga.
Någonstans i Sverige kommer dock den hungriga hanens ungar hjälpa till att förstärka den svenska pilgrimsfalkstammen.
Sist vi skrev om Josefina Pehrson var hon för övrigt inblandad i en “tokigt galen händelse” som också involverade en pilgrimsfalk (läs mer här).
Läs mer:
• Så har det gått för pilgrimsfalkarna i Stockholm.
• Svensk historisk pilgrimsfalk tillfångatagen i Marocko.
• Så blev Västerås till slut med pilgrimsfalkar.
• Rekordhäckning för pilgrimsfalkar.
• Fler nyheter om pilgrimsfalkar.