Torskbeståndet i Östersjön är nära en kollaps och det är Danmark och Tyskland som bär huvudansvaret. Det menar Lasse Gustavsson, chef för naturorganisationen Oceana i Europa.
Han framför sina åsikter i en debattartikel i Euractiv och menar att de båda länderna istället för att ta ansvar för torskbeståndet och att följa forskarnas rekommendationer, väljer de att fortsätta med överfisket av torsken.
LÄS ÄVEN: • Torsken mår allt sämre
I fjol fiskade Danmark 23 procent mer torsk än vad forskarna rekommenderat, trots att EU-länderna har förbundit sig att senast år 2020 lyckats återskapa torskpopulationen till en hållbar nivå.
– De tyska och danska ministrarna kan inte låtsas att de räddar fiskesektorn medan de väljer fiskekvoter som motsäger sig forskningen. Det kommer inte ske något fiske i ett tomt hav och det är bara en tidsfråga innan torskbeståndet kollapsar om överfisket tillåts fortsätta. Om det däremot hanteras korrekt kan torsken återhämta sig, skriver Lasse Gustavsson.
LÄS ÄVEN: • Stora problem för torsken – kraftigt sänkt fiskekvot
Han nämner också torskbeståndet i New Foundland utanför Kanada som under 90-talet kollapsade. Det tog 25 år innan det kunde upptäckas tecken på att beståndet återhämtat sig.
Den 10-11 oktober samlas de europeiska ministrarna för att diskutera fiske och jordbruk. Oceana vill då se ett totalt stopp för torskfiske under 2017.