IUCN:s rödlista över hotade arter har uppdaterats och nu räknas även borneoorangutang som akut hotad. Det innebära att båda arterna orangutanger, borneoorangutang och sumatraorangutang, nu är akut hotade.
En av de största anledningarna att arten fortsätter minska är förstörda, försämrade och uppdelade livsmiljöer. IUCN specificerar inte vad som ligger bakom de försämrade miljöerna, men enligt Orangutan Foundation International är det världens efterfrågan på palmoljan som är det största hotet mot arten.
– De massivt expanderande palmoljeplantagen är det största hotet mot vilda orangutanger i Borneo och Sumatra, skiver Orangutan Foundation International på sin webbplats.
LÄS ÄVEN: • Orangutanger hotas av palmoljeplantager.
Ett annat hot mot orangutangen är jakt och fångst. Enligt WWF fångas årligen 200-500 orangutanger enbart för att bli en del av djurturismen. Dessutom jagas de både för att säljas som delar och på sina håll även som mat.
LÄS ÄVEN: • Turister förstår inte vilka aktiviteter som skadar djur.
Enligt en av rapportens författare, Andrew Marshall, kan flera populationer redan vara på väg att utrotas eftersom orangutanger reproducerar sig så långsamt. En hona får bara ungar vart sjätte eller åttonde år. Men han menar samtidigt att det finns hopp. Orangutanger har visat sig kunna anpassa sig till att leva i mindre skogsområden (läs mer här) och den indonesiska regeringen och stora företag har lovat att minska eller stoppa skogsskövlingen. Om dessa löften följs kan det få en stor inverkan på de minskande livsmiljöerna.