Sedan 1993 har det skyddade naturområdet Beng Per i Kambodja förlorat 60 procent av sin skog och den mesta avverkningen har skett efter 2010. På den avverkade marken startas istället plantager. Det är ännu ett exempel på hur världens “skyddade” natur bara existerar på pappret.
En av de stora anledningarna till avskogningen av Beng Per och i många andra skyddade områden i Kambodja är Economic Land Concessions (Ekonomiska marktillstånd), vilket är ett system som regeringen använder för att ge markområden åt företag som vill använda dem för jordbruk. Under 2011 omvandlades stora områden av Beng Per till jordbruksmark av denna anledningen.
LÄS ÄVEN: • FN: Målet om skyddad natur på väg att nås, men bristfälliga kontroller
2012 slutade förvisso regeringen utfärda Ekonomiska marktillstånd, men avskogningen fortsätter och stora delar av området påminner numera mer om afrikansk savann än om sydostasiatisk regnskog, enligt Mongabays reporter på plats. Där det finns träd står de i prydliga rader och utgör gummiplantage.
LÄS ÄVEN: • Avverkningarna i Bialowieza påverkade känsliga arter
Avskogningen sker nu framför allt i form av illegal småskalig avverkning, men även av större företag. Operationer som möjliggörs av korruption och en tradition av skogsavverkning. Mark utan skog räknas som fritt fram för plantager.
LÄS ÄVEN: • Forskare: Världens sista orörda natur måste skyddas
Vanligt med pappersreservat i världen
Det är inte bara i Kambodja som “skyddad natur” mest existerar på pappret. Över lag är det väldigt dålig kontroll i världen att skyddad natur verkligen skyddas. Enligt en FN-rapport från 2018 finns det bara tillräckliga kontroller i vart femte skyddade område. Naomi Kingston, vid FNs center för övervakning av naturvård, säger till Guardian att vissa områden som rapporterats in som skyddade helt har byggts över:
– Vi behöver ta fram data för att definiera vilka områden som är pappersreservat och vilka som är äkta.
Källa: Mongabay