Färnebofjärden ligger ungefär 1,5 timmars bilresa från Stockholm, mitt emellan Falun, Gävle, Uppsala och Västerås. Har du inte varit där är det hög tid. Det borde den här boken kunna övertyga dig om.
Jag har enbart fina minnen från Färnebofjärdens nationalpark. Varenda gång jag varit där har jag upplevt något minnesvärt. En gång fick jag se en utter springa längs vattenbrynet, en annan gång hann jag i det sista ljuset en vinterdag se den utrotningshotade vitryggiga hackspetten, en tredje gång fick jag en fantastisk upplevelse i ett örngömsle och en fjärde gång insåg jag hur stor och innehållsrik nationalparken faktiskt är.
Det blir dock uppenbart i “Färnebofjärden – nationalparken vid Nedre Dalälven” att jag bara börjat nosa på delar av en vidsträckt och varierad nationalpark. Jag visste inte att den var så varierad.
Det beror till viss del på att Färnebofjärden vid Nedre Dalälven är en av Sveriges största nationalparker nedanför fjällen. Älven i närheten av den naturliga Norrlandsgränsen skapar en spännande natur där norr möter söder. Här ryms vidsträckta gamla skogar, örika fjärdar, vilda forsar, myrmarker, ängar, våtmarker och svämskogar.
Stig Holmstedt blandar i boken olika sätt att skildra området. Dagboksanteckningar från olika minnesvärda upplevelser och reportage om olika personer eller platser blandas med beskrivningar av naturen och några av nationalparkens höjdpunkter. Det är ett grepp som fungerar väl, inte minst eftersom det finns mycket spännande att berätta från skogarna och sjöarna i Nedre Dalälven.
Det finns förvisso en bra karta i början av boken och det tipsas om att ladda ner nationalparkens officiella kartor, men det hade inte skadat med små kartor, vägbeskrivningar och faktarutor i samband med tipsen i kapitlet “Hur man bäst upplever parken”. Här ges kortfattade och effektiva rekommendationer till några av författarens favoritställen och det är inbjudande läsning som lockar till utflykter.
Förutom illustrationer av bland annat fiskar och mossor, skapade av Jonas Lundin, är det Alf Linderheim som står för bokens bildmaterial och det är en imponerande insats. Här finns de talande miljöbilderna, tydliga artporträtten och så många ögonblicksbilder från nationalparken som bara en fotograf med åtskilliga dagar i ett område kan lyckas med.
“Färnebofjärden – Nationalparken vid Nedre Dalälven” är inspirerande läsning och en värdig skildring av en fantastisk nationalpark.