Oljeutsläpp i Östersjön har nått land – naturreservat i området
Under söndagen 22 oktober gick en passagerarfärja på grund i Blekinge. Passagerare och besättningen är oskadda, men olja och diesel läcker ut i havet och har nått land.
Samtidigt som mängder av oljeskadade fåglar upptäckts på västkusten har nu även Östersjön drabbats av ett nytt oljeläckage. Det är TT-Lines färjan Marco Polo som gått på grund. Passagerarfärjan hade 75 passagerare ombord och gick på grund söder om Karlshamn. Kustbevakningen berättar att fartyget tidigare under morgonen haft ytterligare en grundstötning och började redan då läcka olja. Sammanlagt läckte det olja över 5 kilometer.
Kustbevakningen arbetar nu både med en brottsutredning och med miljöräddning.
– Miljöräddning är prioriterat: att ta upp så mycket olja som möjligt från vattnet för att i den mån det går rädda stränderna. Olja har nått land, men en stor mängd finns kvar till havs. Vi arbetar tillsammans med ett flertal aktörer för att kunna ta upp så mycket olja som möjligt, säger Erik Svensson på Kustbevaknigen.
Olja har nått land – naturreservat i området
Sammanlagt har det redan tagits upp två kubikmeter (2 000 liter) olja, men ett band med olja driver in mot en känslig kuststräcka vid Pukaviksbukten mellan Lörby Kladd och Hörvik i Sölvesborgs kommun, Blekinge. I området finns bland annat naturreservatet Spraglehall.
– Under sena eftermiddagen har vi fått rapporter om att olja har nått land och vi har haft samverkanskonferens med Kustbevakningen, Blekinges kommuner, region, räddningstjänst och ett flertal myndigheter. Intensiva förberedelser görs nu för att begränsa de skador som blir när en del av oljan nått land, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.
Till P4 Blekinge tillägger han:
– Det kommer vara ett tungt jobb att få ordning på det här. Säkerligen kommer det bli skador på djur och natur.
Kustbevakningen har förstärkt med personal och enheter från hela södra Sverige för att bekämpa utsläppen och samarbetar med bland andra MSB, Sjöräddningssällskapet och den lokala räddningstjänsten. I dagsläget råder Länsstyrelsen allmänheten att hålla sig undan oljan i området.
De senaste tio åren har det upptäckts mellan 50 och 150 oljeläckage per år i Östersjön. De flesta består av mindre än 100 liter olja. Totalt sett i hela världen orsakade spill enbart från tankfartyg ungefär 15 000 ton olja i naturen under 2022.
Läs även
• Mängder av oljeskadade fåglar på västkusten
• Nya licenser för oljeborrning i Norge – flest till svenska Lundin
• Oljeutsläppen minskar, men nästan inga döms
• Oljeutsläpp i naturreservat i Göteborg kan ha dödat 100 fåglar
Källor: Kustbevakningen, P4 Blekinge och SVT Blekinge