Olaglig avverkning av urskog i Rumänien: ”EU måste agera!”
I Rumänien kalavverkas urskog både i nationalparker och i Natura 2000-områden. Mycket flisas direkt på plats och blir biobränsle, då är det svårt att spåra var träden har huggits ned. Miljöorganisationen Agent Green och stiftelsen EuroNatur hoppas att EU ska få upp ögonen för den illegala avverkningen, Rumäniens regering lyssnar inte.
Agent Green är en rumänsk miljöorganisation som i flera år har uppmärksammat skövlingen av urskog i Rumänien. Ett korrupt system har gjort det möjligt för företag att komma undan med illegal avverkning medan den statliga skogsmyndigheten tittar på. Polisen spelar med och politikerna är passiva. De som försöker stoppa avverkningarna blir hotade eller nedslagna, berättar Agent Green.
Att Rumäniens urskog avverkas illegalt har hittills inte uppmärksammats mycket i media. Detta trots att Rumänien har unik urskog som inte har brukats av människor, en så kallad ”Intact Forest Landscape” (IFL), något som annars knappt finns kvar i övriga Europa. Rumäniens äldre bokskog har en ålder på minst 450 år, delar av den blev UNESCO världsarv under 2016. Rumänien har den största arealen urskog kvar i EU, 100 000- 200 000 hektar. Men nu kalavverkas tusentals hektar varje år.
I höstas demonstrerade Agent Green och stiftelsen EuroNatur i Bryssel för att få EUs uppmärksamhet gällande de stora arealer urskog som kalavverkas illegalt i Rumäniens nationalparker och Natura 2000-områden. Det har pågått länge och Gabriel Paun från Agent Green säger att det är en av de största miljökriserna som pågår i EU nu och att omedelbara åtgärder krävs.
Läs även: • Skövlas Rumäniens urskog för Ikeas möbler?
Under den första halvan av 2019 ska Rumänien vara värd för Europeiska rådet. Agent Green hoppas att uppmärksamheten ska riktas mot skövlingen av den rumänska urskogen. En kampanj med en namninsamling pågår just nu mot avverkningarna. Namninsamlingen ska lämnas till Rumäniens premiärminister, miljöminister, EU-kommissionen och EU parlamentet.
Agent Green menar att det statliga verket Romsilva inte längre ska ha ansvar för nationalparkerna eftersom de tjänar pengar på avverkningarna och vill därför inte se till att skogen skyddas. Ett exempel är Rumäniens näst största nationalpark Rodna nationalpark som har skövlats hårt. Matei, som vill vara anonym, är en av de som bor i Rodna Nationalpark och känner väl till hela området. Han är med i en film som har gjorts om avverkningarna. Han berättar att skogsbolagen bara lämnar tunna ridåer av träd, bakom dessa finns enorma kalhyggen som syns tydligt med drönare från luften. Matei säger:
– När skogen är slut så är allting slut. Jag undrar vad de ska sälja när det inte finns fler träd? De avverkar allt, även de unga, tunna träden tar de. Så här går det till i Rumänien- vi säljer allt vi kan och utlänningarna kommer och köper det.
Han berättar att alla trästockar transporteras direkt till ett österrikiskt företag som har etablerat sig i närheten. Men en stor del flisas på plats och blir bioenergi. När skogsarbetarna är klara så finns inte ett enda träd kvar och inte heller en enda gren kvar på marken.
Läs även: • Urskog huggs ned i Rumäniens nationalparker, 3 hektar avverkas i timmen
Environmental Investigation Agency (EIA) har undersökt hur den illegala avverkningen går till och 2015 skrev de även en rapport om det. David Geil från Environmental Investigation Agency (EIA) har varit i Rodna nationalpark. Han berättar i filmen att de fann tydliga bevis på illegal avverkning i nationalparken och att de misstänker att timret blandas med det timmer som är lagligt avverkat. Det sker i depåerna innan timret hämtas och sen är det omöjligt att skilja timret åt.
Källor: Agent Green, Film: Out of control