Gå till innehållet

Ökad trafik i Arktis hot mot valar

Allt mer fartyg i Arktis innebär ökat hot mot valar som är känsliga för oljud.

En fjärdedel av världens valar migrerar genom Arktis. Längs samma rutter som valarna väljer har även sjöfarten ökat med 37 procent på bara tio år. Det innebär en ökad risk för valarna, som nu hotas både av klimatförändringar och den intensifierade fartygstrafiken. Det visar en ny kartläggning som Världsnaturfonden WWF gjort.

Nya farleder och ökad trafik

Klimatförändringen påverkar Arktis genom att uppvärmningen nu sker fyra gånger snabbare än i resten av världen. Havsisen lägger sig både senare på hösten och smälter tidigare på våren. Därmed öppnas nya sjöfartsleder upp och det blir mer trafik runt valarna. Tyvärr visar kartläggningen att det är som mest trafik när även valarna rör sig mycket i området.

– För att kunna bevara valarna är kunskap nyckeln. Inte bara om hur valarna lever och förflyttar sig, utan även om hur hoten ser ut. Därför kan den här sammanställningen av både valarnas och fartygens förflyttningar vara av stor vikt i framtida arbete, säger Vicki Lee Wallgren, chef för WWFs globala Arktisprogram.

Ljudföroreningar stör valarnas kommunikation

Det är inte bara kollisioner med fartyg som är ett hot. Ljudföroreningar från fartyg är ett särskilt allvarligt problem eftersom valar förlitar sig på sin hörsel för att kommunicera, navigera och hitta mat. Det buller som fartygstrafiken orsakar stör deras naturliga beteende.

WWF vädjar nu till nationella och internationella aktörer att agera snabbt för att skydda valarna och deras livsmiljöer i Arktis. Eftersom valarna ofta rör sig över både nationella gränser och internationellt vatten, krävs samarbete på flera nivåer.

– Att skapa säkra passager för valar genom Arktis är viktigare än någonsin tidigare. Och för att få till ett skydd av dessa korridorer krävs åtgärder både nationellt, i den Arktiska regionen och globalt, säger Melanie Lancaster, expert på arktiska arter.

Källa: WWF

Mer att läsa