Gå till innehållet

Ökad biologisk mångfald med ny jordbruks­politik efter Brexit

En studie som gjorts i Storbritanniens jordbruksmark visar att den biologiska mångfalden ökat efter att landet införde ett jordbruksstöd som inte i stort sett enbart gynnar storskalig livsmedelsproduktion, som var fallet i EU.

CAP

EU:s enorma jordbruksstöd subventionerar i huvudsak markägare utifrån hur stor areal denna har, vilket har lett till att jordbruken blir större och större och mer och mer industriella inom unionen. Det har missgynnat den biologiska mångfalden, inte minst eftersom det konstaterats att hundratals EU-miljarder ges i bidrag till naturskadlig verksamhet. En tidigare studie visade en stark nedgång för Tjeckiens jordbruksfåglar efter inträdet i EU.

System med ökad ersättning för att gynna naturen

När Storbritannien lämnade EU infördes ett nytt system (Environmental Land Management (ELM)) för jordbruket där stöd även betalades ut för att främja och återställa naturen. Ett system som över lag togs emot väl av naturorganisationer som fågelföreningen RSPB och Rewilding Britain, även om de anser att stödet hade behövt gå längre och vara för mer storskalig omvandling.

Efter årtionden av allt mer utarmat djurliv på grund av intensifierat jordbruk och omfattande kemikalieanvändning skedde dock en förändring. Med stöd för att till exempel bevara häckar låta torv stanna i marken, ekologisk fruktodling och ett landskap som gynnar jordbruksmarkens fågelarter så har det skett en förändring.

Det visar en ny rapport från Natural England, ett organ som ger råd till regeringen om biologisk mångfald.

“Politiker behöver vara ärliga”

På de platser där jordbrukare infört nya metoder enligt stödsystemet har antalet nattfjärilar, fjärilar och fladdermöss ökat. Även insektsätande fåglar gynnades, men för bin och blomflugor sågs inga tydliga effekter under de fyra år som undersökningen gjordes.

Rapporten lyfter också att inget scenario som leder till en kraftig minskning av utsläppen av växthusgaser, klarade att bibehålla samma nivå av livsmedelsproduktion.

– Å andra sidan finns det bevis för att åtgärder som att minska matsvinnet och använda åkermark för att odla grödor som människor kan äta, i stället för att föda upp boskap, kan mildra den minskade livsmedelsproduktionen och hjälpa Storbritannien att uppnå sina klimatmål. Förr eller senare kommer politikerna att behöva vara ärliga mot allmänheten om de förändringar som väntar, inklusive en övergripande minskning av mejeri- och köttkonsumtionen, om dessa viktiga mål ska kunna uppnås, skriver The Guardian i en ledare.

“Vinst för jordbrukare, natur och klimat”

Professor Alastair Driver, chef för Rewilding Britain, säger att en fortsättning för ELM skulle vara en vinst för jordbrukare, natur och klimat.

– Miljontals människor – inklusive de många jordbrukare och markägare som vill ha meningsfulla åtgärder mot natur- och klimatkrisen – kommer att dra en lättnadens suck. Lyckligtvis har regeringen lyssnat på det stora antal människor som vet att matproduktion och återställande av naturen går hand i hand, och att rewilding erbjuder naturbaserade ekonomiska möjligheter. Om ministrarna nu får rätt finansiering och ger den ett samlat politiskt stöd, kan ELM bli den viktigaste miljöpolitiken för England på en generation. Om ministrarna nu får rätt finansiering och ger det ett samordnat politiskt stöd kan ELM bli den viktigaste miljöpolitiken för England på en generation.

I dagsläget utgör de gröna jordbrukssubventionerna 2,4 miljarder pund per år. Hur den nya Labour-regeringen ska utforma sin jordbrukspolitik är ännu inte känt.

Källor: Natural England och The Guardian

Mer att läsa