Ogräs hyllas i utställning och ny bok
Ny utställning, som öppnar på biologiska mångfaldens dag 22 maj, hyllar ogräsen.
Utställningen, som har premiär på biologiska mångfaldens dag 22 maj på Rosendahs trädgård i Stockholm, är skapad av Pollinera Sverige tillsammans med herbalisten Lisen Sundgren och fotografen Lena Granefelt och lyfter fram ”lågstatusväxter och visar deras värde, både för de pollinerande insekterna och för oss människor”.
Anna Lind Lewin på Pollinera Sverige berättar att de med utställningen och en tillhörande bok vill ”förändra normen för hur en trädgård eller grönyta ska vara och visa hur nästan alla växter är viktiga för någon”.
– Många insekter är beroende av dessa växter antingen som föda eller som värdväxt. Allt detta tuktande gör ju också livet i trädgården till en hård kamp när det skulle kunna vara mer njutningsfullt. Vi vill uppmana alla att prova att se på växterna runt om sig med en nyfiken blick. Att plocka en bukett kirskål, binda en maskroskrans, samla späda nässelblad till en soppa. Att bjuda in mångfalden och börja samla på arter.
Vad består utställningen av?
– Boken och utställningen har vi gjort i samarbete med fotografen Lena Granefelt och Lisen Sundgren som skrivit flera böcker om ätbara vilda växter. Lena har plåtat ogräsen hängande i trådar för att kunna visa deras skönhet och Lisen har tagit fram recept för att locka inte bara insekter utan också oss människor. Niklas Johansson på SLU Artdatabanken har varit expert på sambanden mellan insekter och växter.
Gula favoriter
Boken innehåller 25 utvalda växter som också visas i storformat i utställningen på Rosendals trädgård.
Har du några favoriter bland ”lågstatusväxterna”?
– Jag gillar ju maskrosor, och tur är det för varje vår fyller de en stor del av min trädgård. Att kämpa mot dem hade tagit all min tid. Nu låter jag dem lysa som solar istället och ge mat till pollinatörerna. Späda maskrosblad är supergott i sallad!
Annas partner i Pollinera Sverige, Lotta Fabricius Kristiansen, har en nära släkting som favorit; fibblorna som blommar från tidig vår till sen höst.
– Fibblorna är en mycket viktig foderväxt för bin. De gillas av solitärbin som småfibblebin, sandbin och praktbyxbi men också andra pollinatörer som dagfjärilar och humlor. Det lilla fibblesolbiet är helt beroende av fibblorna och är akut hotat, säger Lotta
En av hundratals aktiviteter
Utställningen pågår mellan 22 maj och 2 juni. 14, 15 och 21 maj arrangeras dessutom vandringar med fokus på ätbara ”ogräs” med Lisen Sundgren. Se fler av de hundratals aktiviteterna i samband med Biologiska mångfaldens dag i hela landet i på den officiella webplatsen eller i den här artikeln på Natursidan.