Gå till innehållet

Nyupptäckta arter längs hotad flod

Inte mindre än 230 nya arter har upptäckts under inventeringar av Mekongfloden de senaste åren.

Det är WWF som sammanställt en rapport om arterna som hittades enbart under 2023 längs Mekongflodens. I den artrika naturen upptäcktes det bland annat en trädgroda som lever på över 2 000 meters höjd, en råttigelkott med mjuk päls och “vampyrtänder”, samt en orm som anses ha kalkstensfärgade “ögonfransar”.

Ormen Trimeresurus ciliaris har på engelska döpts till limestone eyelash pit viper – ungefär kalkstensögonfransnäsgropsorm på svenska.

Många av de nyupptäckta arterna anses redan vara hotade. Framför allt av överexploatering, men hoten utgörs också av klimatförändringar, föroreningar, invasiva arter och sjukdomar. En av WWF:s förhoppningar med rapporten är att länderna längs Mekongfloden ska anstränga sig för att skydda livsmiljöerna som dessa arter behöver.

– För att stoppa förlusten av biologisk mångfald i Mekongregionen, arbetar vi på WWF med att påverka dessa länder för att bättre förstå dessa arter, stärka deras bevarande och ta itu med kritiska hot som illegal och ohållbar jakt och handel. Vi tror att det är enda vägen framåt, berättar Louise Carlsson, expert i biologisk mångfald.

Råttigelkotten Hylomys macarong har döpts efter det vietnamesiska ordet för vampyr.

De 230 nyupptäckta arterna är uppdelade på 173 kärlväxter, 26 reptiler, 17 groddjur, 15 fiskar och tre däggdjur och har hittats i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam. Sedan 1997 har 3 623 kärlväxter och ryggradsdjur upptäckts längs floden. Många av dem är endemiska – de finns enbart här i hela världen.

Källa: WWF

Mer att läsa