Gå till innehållet

Nyupptäckt djuplevande sjöstjärna döps efter upptäckare

Det är bråttom att undersöka vilka arter som finns på havsbotten när gruvindustrin nu börjar rikta sin verksamhet mot de okända djupen.

Många nya arter upptäcks numera med hjälp av DNA-studier. En art visar sig helt enkelt vara flera arter trots att de är väldigt lika varandra utåt sett. Men ibland upptäcks också nya arter som ingen sett tidigare. Detta gäller inte minst på stora djup i haven. Här beräknas nio av tio arter vara okända för vetenskapen och den stora ovissheten om vilka arter som lever här och vad de har för funktioner gör att forskare anser att det är bråttom att beskriva dem innan den hotande industriella gruvbrytningen av havsbotten kommer igång på allvar.

Ett exempel på dessa upptäckter under ytan skedde under en djuphavsexpedition till norra Atlanten 2021. Forskningsfartyget Oekonos Explorer livesände utforskandet med en fjärrstyrd undervattensfarkost och forskare och experter från hela världen följde sändningarna för att kunna hjälpa till.

– När vi filmade en orange sjöstjärna på 1 700 meters djup reagerade min kollega Christopher Mah direkt och bad mig zooma in. När en av världens främsta experter på sjöstjärnor blir exalterad vet man att det är något spännande på gång, säger Rhian Waller, forskare i marinbiologi på Göteborgs universitet och forskningsledare för expeditionen.

Döpt efter geometri och upptäckare

Tre år senare har den oväntat stora sjöstjärnan beskrivits för vetenskapen efter att ha skickats till Christopher Maj. Det visade sig inte bara vara en ny art utan ett helt nytt släkte för vetenskapen. Sjöstjärnan fick det vetenskapliga namnet Rhianastra isosceles. Isosceles efter den geometriska termen för en triangel med två lika långa sidor och släktnamnet Rhianastra efter forskningsledaren Rhian Waller.

– Jag blir både stolt och rodnar på samma gång. Det här är första gången jag får en art uppkallad efter mig, säger Rhian Waller.

Källa: Göteborgs universitet

Läs mer

Mer att läsa