Ska du fjällvandra i sommar? Ett nytt projekt har tagit fram 100 lämpliga vandringar för dig som vill uppleva och förstå värdet av de fjällnära skogarna.
– Många tror kanske att fjällnära skogar är det samma som fjällbjörkskogar på fjällen, men det rör sig om våra unika boreala barrskogar som i närhet till fjällkedjan fortfarande till stor del är utan hyggen med väldigt höga naturvärden, berättar Hanna Axén i Jämtlands skogsgrupp som är en av dem som tagit fram alla de 100 delsträckorna.
Sträckorna ligger i Jämtland-Härjedalens fjällnära skogar och det är allt från lättvandrade leder relativt nära civilisationen till vandring i obanad terräng där du nästan garanterat kommer vara helt ensam. Förhoppningen med projektet “Vandra fjällnära” är att alla delsträckorna från Korskälla i söder till Leipikvattnet i norr ska vandras fram till 10 oktober 2021.
På Vandrafjallnara.se visas varje sträcka på en karta från Naturkartan och presenteras med en kort beskrivning och en svårighetsgrad. Vandrarna kan också anmäla sig i förväg vilka sträckor de vill vandra och dela med sig av foton och filmer via hashtaggen #vandrafjällnära. I samarbete med filmprojektet Miljöjägarna kommer det nämligen även göras en dokumentär om projektet och vandringarna.
– Det blir som ett pärlband av skildringar av Jämtlands skogar som vandrarna kan bidra med, berättar Hanna Axén.
Otroliga, avverkningsanmälda skogar
Hanna Axén berättar att idén till projektet är inspirerat av Naturskyddsföreningens kampanj Tyst skog och alla de avverkningsanmälningar som kommit in till fjällnära natur. Jämtlands skogsgrupp och Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen kände att det behövdes mer uppmärksamhet kring de fjällnära skogarna. Särskilt nu när Skogsutredningen föreslagit att ge den fjällnära skogen ett långsiktigt skydd och eftersom det i vissa av sträckorna finns stora avverkningsanmälningar som gör att skogarna kanske inte finns kvar så länge till.
– Vi vill sprida kunskapen om dessa skogar på ett glädjefyllt sätt och samtidigt bygga vidare på att det nu skrivs så mycket om skogsbruk och biologisk mångfald. Det är viktigt att fler får upp ögonen för de här otroliga skogarna med höga naturvärden.
För den som vill ha lite lättvandrade sträckor rekommenderar Hanna Axén platser kring Ljungdalen, Tänndalen, Stora Blåsjön, Oviksfjällen och Åre. I norra delen av Jämtland upp mot Borgafjäll är det lite mer avsides och större chans att få vandra utan att träffa folk.
Särskilt fin gammelskog finns i alla reservat som passeras, men ibland även utanför skyddad skog, till exempel vid Björkvattnet ovanför Gäddede, i trakten av Valsjöbyn och Messlingen.