Idag delade naturturismföretaget WildSweden ut sitt pris Save the Forest Award 2018. Det går till personer som “kämpar ideellt för att bevara den biologiska mångfalden i Sveriges vilda och vackra skogar”. Årets vinnare är svampkonsulenten, folkbildaren och föreläsaren Helena Björnström.
Hur känns det?
– Jag känner mig både rörd och tacksam. Jag känner mig stolt, stark och ödmjuk på samma gång, blev lite tagen på sängen och satt bara och gapade när jag fick beskedet. Det känns såklart helt fantastiskt, säger Helena Björnström.
LÄS ÄVEN: • Intervju med svampkonsulenten som älskar skogen och vill sätta funga främst
Varför engagerar du dig ideellt för att rädda skogar?
– Inne i mig bor en djup och innerlig kärlek till skogen och alla arter som bor där. Det känns självklart att kämpa för något jag älskar så starkt. Jag har alltid avskytt orättvisa och skogen blir otroligt orättvist behandlad av oss människor, vi bara tar och tar. Att jag är ideellt engagerad är bara naturligt, pengar har aldrig varit det som avgjort mina val i livet och god karma ger alltid tillbaka, det är väl det här fina priset ett kvitto på!
Vad är dina tankar kring naturturism i skog?
– Att få en sån här utmärkelse just från WildSweden är en stor ära, det är ett företag jag har mycket respekt för och ser upp till. Naturturism kan vara fantastiskt bra men det kan också användas på helt fel sätt och bara bli business. Det måste finnas kunskap om skogen som ekosystemet. Vi är gäster där och det är viktigt att visa respekt. Jag tror att bra naturturism skulle kunna skapa ett helt annat Sverige! Bort med det gubbiga gammeldags tänket om pampiga industrier och kalhyggen. På 70-talet kanske ingen betalade tusentals kronor för att lära sig göra upp en eld i skogen, eller plocka matsvamp med en bra guide men idag är det annorlunda. Att inte ta vara på det intresse som finns att lära sig mer om skog, natur och vår kulturhistoria kopplad till skog är bortkastat. Det går inte att ha bra naturturism på ett kalhygge…
Vad tycker du själv är din viktigaste insats för Sveriges skogar?
– Folkbildningen. Jag tycker om att dela med mig av min kärlek, kunskap och lära ut till personer som vill engagera sig. Det blir som ringar på vattnet. Så förutom att tacka WildSweden skulle jag vilja rikta ett varmt tack till alla mina mentorer jag har eller har haft genom åren. Sen har jag bra ledaregenskaper och organisationsförmåga, något man inte skulle kunna tro om man ser mitt hem. Det kommer till sin rätt när jag till exempel håller i Forskningsresan. Jag måste inte göra det, men om mina egenskaper kan hjälpa till att rädda hotade skogar tar jag gärna den bollen.
Priset är ett sätt att ge tillbaka
Marcus Eldh, grundare av WildSweden och instiftare av Save the Forest Award, berättar att priset är hans sätt att visa uppskattning för de ideella krafter som kämpar för att bevara de skogar som behövs för att Sverige ska ha en framgångsrik naturturism. Det är ett sätt att ge något tillbaka.
Är det viktigt att det finns ideella kämpar som försöker bevara den biologiska mångfalden i Sveriges skogar?
– Ja. Det bästa vore såklart om det inte behövde vara ideella krafter. Man kan tycka att Naturvårdsverket skulle vara den stora kraften, men varken de eller Skogsstyrelsen har tillräckliga resurser. Dessutom är ju motkrafterna i form av exempelvis skogsbolagen och LRF mycket mer organiserade. De har större resurser och har anställda som ägnar sig åt att driva igenom sina intressen. Då behövs starka ideella krafter som kämpar för den biologiska mångfalden i skogen, berättar Marcus Eldh.
Save the Forest Award består av en prissumma på 10 000 kronor. I fjol vann Rebecka Le Moine priset, som då hade ett annat namn.