Nytt internationellt samarbete för djurvänlig naturturism
Wildlife Heritage Areas – så heter områden som ska skyddas från skadlig turism.
Projektet är ett samarbete mellan World Animal Protection och World Cetacean Alliance och har som mål att skydda djur och natur över hela världen i så kallade Wildlife Heritage Areas. Här ska vilda djur kunna leva i sina naturliga livsmiljöer och den turism som tillåts ska vara kontrollerad för att inte störa djuren.
Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, berättar att det är tänkt att bli ett alternativ till den traditionella turistindustrin som ibland innebär att vilda djur hålls i fångenskap i onaturliga miljöer.
– Förutom att djuren tränas för att ha närkontakt med människor och roa besökare, kan de dessutom tvingas leva i trånga burar, små bassänger eller vara fastkedjade. I Wildlife Heritage Areas är det de vilda djurens välfärd och att bevara deras naturliga livsmiljöer som står i fokus.
Från valar upp på land
Konceptet startades 2015 av World Cetacean Alliance som inrättade områden (“Whale Heritage Sites“) till havs för att skydda havslevande djur och exempelvis arrangera valskådning utan att störa valarna. 2019 började World Animal Protection stötta arbetet och i år tar Wildlife Heritage Areas steget upp på land.
Hur fungerar det med naturturism inom ett Wildlife Heritage Area?
– Inom ett Wildlife Heritage Area ska vilt och/eller naturturism vara hållbar och djurvänlig och ske i samexistens med lokalbefolkningen. Det blir ett viktigt sätt att förena bevarande och djurvälfärd och promota djurvänlig turism – att skåda vilda djur på behörigt avstånd som alternativ till att ägna sig åt till exempel elefantridning, troféjakt och att gå på delfinföreställningar, säger Sandra Jönsson.
För att ett område ska kunna utses till ett Wildlife Heritage Area måste en del kriterier uppfyllas. Bland annat ska människor ha en ansvarsfull inställning till djur och natur i området, djur och natur ska vara en viktig del av områdets identitet och de ansvariga ska motverka negativa effekter av mänsklig påverkan i området. Området måste också gå igenom en ansökningsprocess där de bedöms av ett nätverk med frivilligorganisationer, experter på djur och natur och djurvänliga reseföretag.
Vilka är det som har ansvar för att dessa kriterier följs i Wildlife Heritage Areas?
– De ansvariga kan variera smått beroende på vem eller vilka som har initierat att skapa ett Wildlife Heritage Area, men det handlar till exempel om ett partnerskap mellan lokalbefolkningen, ansvarsfulla turistföretag eller föreningar för att säkerställa djurvänlig, hållbar turism i området.
Ett Wildlife Heritage Area är på gång att skapas i Apenninerna i Italien. Där är det ReWildling Apennines som tagit initiativet.
Film om Apenninernas Wildlife Heritage Area
Hur skulle ett sådant system kunna fungera i Sverige?
– Wildlife Heritage Area är ett globalt program så en sådan utmärkelse kan ges även till svenska områden förutsatt att alla kriterier är uppfyllda. Här skulle till exempel ett viltturismföretag som är verksamma i ett kulturellt och/eller ekologiskt betydelsefullt område kunna ansöka om att bli ett Wildlife Heritage Area.
Vilka områden skulle kunna vara aktuella i Sverige?
– Det återstår att se, men jag har några egna drömområden i norra Sverige så jag hoppas att det trillar in förslag till Wildlife Heritage Network nu, det är enkelt att ansöka online och det vore helt klart enastående att kunna visa upp all hållbar, djurvänlig turism som finns i Sverige.
Fakta: Wildlife Heritage Areas
Santa Barbara Channel Whale Heritage Area i USA
Madeira Whale Heritage Area i Portugal
Plettenberg Bay Whale Heritage Area i Sydafrika
Algoa Bay Whale Heritage Area i Sydafrika
Fyra områden som kandiderar:
Amazon Night Monkey Heritage Area i Peru och Colombia
Amazon Uakari Heritage Area i Brasilien
Apennines Marsican Bear Heritage Area i Italien
Whitsundays Whale Heritage Area i Australien
Läs även
• Stort skogsområde får miljonstöd till naturturism
• Turistföretag fortsätter utnyttja djur i fångenskap
• Hawaii kan införa förbud mot att simma med delfiner
• Fågelskådning skapar lika många jobb som gruvindustrin i Alaska
• KRÖNIKA: Dags för småkrypens intåg i naturturismen
• Licensjakt på varg kan drabba naturturism
Källa: World Animal Protection och Wildlife heritage areas