Nya rön om hur solrosor följer solen
Solrosor följer solen över himlavalvet med sina blommor. Nu har en grupp forskare undersökt hur solrosorna "ser" solen och deras resultat var "en total överraskning".
“Heliotropism” finns hos många växter och handlar om deras strävan efter att vända sig emot eller ifrån ljuset. Själva förmågan att kunna göra det kallas “fototropism”.
Solrosor är ett av de mest kända exemplen på en växt som uppvisar fototropism. De vänder sina blommor efter solen genom att växa lite mer på ena sidan av stammen och därmed skjuta huvudet åt andra sidan. Under dagen växer de mer på östra sidan av stammen och under natten mer på västra sidan så att de är redo för morgonsolen i öster.
Tidigare studier har visat att solrosor har en intern “cirkadisk klocka”, synkroniserad med solen, som gör att de anpassats till att öppna sina blommor mot soluppgången när pollinerande insekter blir aktiva på morgonen. Nu har forskarna tittat på vilka gener som aktiveras i solrosor beroende på om de odlas inomhus utan solljus eller utomhus. De kunde se att det var helt olika gener som aktiverades i solrosorna beroende på var de växte. Det gick inte heller att “lura” solrosorna genom att blockera blått, ultraviolett, rött eller långt rött ljus med skuggboxar.
– Detta visar att det sannolikt finns flera olika vägar för att uppnå samma mål och att dessa reagerar på olika våglängder av ljus, skriver forskarna.
“Explosion i gener” när solrosorna fick komma ut
I försöken visade det sig också att solrosorna snabbt anpassade sig till en ny situation. När plantor som odlats i labbet flyttades ut började de redan första dagen följa efter solen.
– Detta beteende åtföljdes av en explosion av genuttryck på den skuggade sidan av växten som inte återkom under efterföljande dagar. Det tyder på att någon form av “omkoppling” pågår, säger Stacey Harmer, växtbiolog som är huvudförfattare till studien.
Film på växande solros som följer solen
Källor: University of California och Plos biology