Niklas Virsén vill utbilda och inspirera andra naturfotografer med sin nya Youtube-kanal, som han ser som en blandning av en inspirationskanal, personlig videodagbok och ett utbildningsmaterial.
Hittills innehåller Niklas Virséns Youtube-kanal bland annat filmer där han visar bilder från och berättar om resor till bergskedjan Dolomiterna i Italien och Wild Nordics björngömsle i Gästrikland, men även renodlade kameratips om inställningar och utrustning.
– Syftet med min Youtube-kanal är framför allt att utbilda och ge inspiration om naturfotografering och natur. Jag älskar att inspirera andra naturfotografer till att ta bättre bilder, berättar Niklas Virsén och lägger skämtsamt till att det naturligtvis inte gäller hans konkurrenter.
Han ser kanalen som en förlängd arm mellan sin kursverksamhet, sociala medier och sina resor och det tycks vara ett naturligt steg i ett allt större naturfotoengagermang för Niklas Virsén. Intresset föddes när han bodde på Gotland (“det var helt enkelt svårt att inte vara ute I det gotländska vackra landskapet”), tog fart i Uppsala “där jag i princip dagligen i tre år besökte Nåsten och Hågadalen naturreservat” och fortsätter nu i Östergötland där han bor på en gård utanför Mantorp.
– Min fotografering kretsar idag mycket kring att skapa perfektion. Inte perfektion som i ”en perfekt bild”, utan perfektion i det jag vill förmedla, berättar han.
Du kallar dig för professionell naturfotograf – hur livnär du dig på naturfoto?
– Naturfotograferingen är alltid nummer ett för mig! Även om det inte i dagsläget går att livnära sig till 100% på min naturfotografering så är jag en bra bit på vägen, utan att blanda in siffror. En professionell naturfotograf är enligt min mening en person som strategiskt planerar sin fotografering i projekt och har ett vinstdrivande syfte med sin verksamhet. En professionell naturfotograf behöver inte leva 100% på sin naturfotografering men där ska finnas en ambition och vilja att kunna försörja sig på naturfotografering som yrke.
Än så länge jobbar han även som IT-tekniker, men som naturfotograf är han medlem i Svenska naturfotograferna /N, reseledare för Wild nature fotoresor och har egna verksamheten “Fröstad Naturfoto” med kurser, workshops och framtida kortare resor I Sverige och Norge.
– Som professionell fotograf tillhör man i den allra största grad en konkurrerande verksamhet. Andra naturfotografer är inte bara mina vänner och kollegor utan också mina konkurrenter. Att vara en professionell fotograf har således inget att göra med hur duktig naturfotograf du är utan visar snarare på att du har ett vinstdrivande och konkurrerande synsätt på naturfotograferingen, berättar Niklas Virsén.
Vad har du för kommande projekt för kanalen?
– Massor! Först funderade jag på om det skulle bli för mycket att publicera en video i veckan men det har snarare varit tvärtom. På min kanal kan jag utlova nytt material varje vecka, men ofta blir det två gånger i veckan med tanke på alla projekt. Ett av de kommande större projekten är bland annat en vlogg från Kenya.
Niklas Virséns grundläggande naturfototips till nybörjare:
1. Lär dig tekniken! Gå en kurs för att lära dig det grundläggande (och den mer avancerade kameratekniken) – den ska sitta i ryggmärgen. Glöm inte bort efterbehandlingen!
2. När du har lärt dig tekniken (både teoretiskt och praktiskt) är det dags att börja skapa naturfoton. Inte bara dokumentära skildringar av naturen du har framför dig. Vem som helst kan idag trycka på en knapp på kameran men i mina ögon är det inte naturfoto. Naturfoto är när du planerar en bild, förstår hur bilden kommer att se ut när den är klar (en röd tråd mellan fototillfället och efterbehandlingen). Du skapar en bild, du dokumenterar den inte bara.
3. Våga skapa kreativa bilder! Nöj dig inte med dokumentation.
4. Låt det ta tid. Naturfotograf blir du inte över en dag. Du måste gå igenom de olika stegen ovan och nu börjar vi prata om flera år. Det är dock oftast vägen till att bli naturfotograf som är den roligaste så ge dig ut och fotografera och skapa dina bilder!
Niklas Virséns Youtube-kanal: Youtube.com/c/niklasvirsen och webbplats: Niklasvirsen.com