Nackareservatet i södra Stockholm är Sveriges troligen populäraste naturreservat med 1,5 miljoner besökare årligen. Nu inleds arbetet med att skapa en ny våtmark i reservatet – Björkhagendammen.
– Detta kommer att innebära ett stort lyft för grodor, paddor och vattensalamandrar i området. Groddjuren har minskat kraftigt under flera decennier men vi jobbar med att vända den trenden och Björkhagendammen blir en viktig del i det arbetet, säger Vide Ohlin, projektledare för dammen och Grodkollen.
Som vi skrivit om tidigare har projektet Grodkollen hjälpt till att bygga flera groddammar som ska hjälpa groddjuren i Stockholmsområdet.
LÄS ÄVEN: • Stockholm storsatsar på groddammar
Det första spadtaget till Björkhagendammen tas på torsdag och förhoppningen är att det redan i vår ska locka till sig de första groddjuren. Dammen kommer då bli ett intressant utflyktsmål för skolor och familjer som vill studera grodor och andra djur som trivs i små våtmarker.
– Det här är väldigt spännande! Vi ser mycket fram emot att följa dammens utveckling och den kommer bli ett värdefullt inslag i skolans närmiljö och vår pedagogiska verksamhet, säger Ingela Fondin, rektor på Björkhagens skola, som ligger nära Björkhagendammen.
Förutom att underlätta pedagogisk verksamhet i naturen underlättar groddammar också uppfyllandet av miljömålet Myllrande våtmarker och enligt ett pressmeddelande från Grodkollen är groddammar en av de “enskilda naturvårdsåtgärder som mest dramatiskt bidrar till att höja den biologiska mångfalden”. Detta eftersom småvatten gynnar ett mycket stort antal arter och att groddjur fungerar utmärkt som paraplyarter.
Natursidan.se är inblandad i projektet Björkhagendammen och kommer fortsätta följa dammens utveckling från det första spadtaget till en färdig damm, som förhoppningsvis sjuder av liv.
Källa: Grodkollen.se