Gå till innehållet

Ny Svensk naturfoto­tävling – “uppdämt behov”

Intresset har varit stort och den 14 september kommer det avgöras. Vem av de 97 tävlande naturfotograferna som kan kalla sig Svensk naturfotomästare 2024.

Bakom Svensk naturfototävling står Anders Geidemark. Han är ett välkänt namn i Naturfotosverige och har i över 35 år jobbat professionellt som naturfotograf. Han har också varit ordförande i föreningen Naturfotograferna i flera år och suttit länge i juryn för den norska tävlingen Nordic Nature Photo Contest (NNPC).

Efter flera års funderande har han nu beslutat att ta tag i en svensk tävling, av och för naturfotografer. I juryn sitter ordförande och aktiva i några av landets största naturföreningar.

Arrangörer av Svensk naturfototävling.

Från vänster. Jurymedlemmar: Tore Ohls (sammankallande Biofoto Sverige) Annette Seldén (ordf Naturfotograferna/N) Leif Elison (ordf PhotoNatura, tillika juryordförande) Heidi Holmlund (fd ordf Biofoto Finland) och Stig-Erik Eriksson (ordf Naturfoto Västmanland). Tävlingssekreterare: Anders Sundkvist och Christina Lindquist. Tävlingsledning: Anders Geidemark.

Nytt nav för svensk naturfoto: Surahammar

Precis som vid hans tidigare arrangemang, seminariedagen ”Rikare trädgård” i april 2024, sker Svensk naturfototävling i Surahammar, som en del i tredagasevenemanget Naturfotofestivalen i Surahammar.
– Jag har fått väldigt fin respons från Surahammars kommun. De har varit väldigt positiva och är vår huvudsponsor, berättar Anders Geidemark.

Det är i den lilla staden norr om Västerås som tävlingen kommer avgöras den 14 september i år och det har varit både ett stort intresse från landets naturfotografer och en svår uppgift för juryn.
– Intresset har varit över förväntan. Det var ett uppdämt behov av en stor naturfototävling i Sverige. Vi fick in 1480 bilder från 97 fotografer i de fem kategorierna fåglar, däggdjur, övrig djur, växter och landskap.

Folkets hus i Surahammar.

Folkets hus i Surahammar. Här kommer naturfotofestivalen äga rum.

Regler och kontroller

Nyligen möttes de fem personerna i juryn och lyckades till slut komma överens om fem kategorivinnare och en slutlig segrare som utses till Svensk naturfotomästare 2024. Bilderna måste vara tagna i Sverige, men måste inte ha tagits i år. Däremot får de inte ha publicerats i en annan tävling.

Går det att urskilja någon trend bland bilderna?
– Jag satt nio år i NNPC:s jury och det är samma höga nivå här. Det var inte lätt för juryn. Men när det gäller bilderna och trender så har det sett ut så här i några år. Det är mycket dynamik, kamerarörelser och som vanligt mest fågelbilder, men det var bra med bidrag även i andra kategorier, säger Anders Geidemark.

Hur gör ni med kontroller av de inskickade bilderna så att det inte förekommer något fusk eller manipulering?
– Juryn har rätt att ta in råfiler för att kolla att det inte gjorts för mycket justeringar. Men ingen blev diskvalificerad. AI är förbjudet och man får inte ta bort detaljer, men det är tillåtet att mörka ner och ljusa upp, rensa bort sensorfläckar, spegelvända bilden och beskära den. Det ska också vara vilda djur och vilda växter i vild natur. Så lite bilder på katter och hundar rensades bort.

Hur ser ni på etisk fotografering – alltså att inte de vilda djuren ska störas?
– Bilderna får inte innebära en störning eller riskera en häckning. Men bilder på fågelbon faller på eget grepp. Det är allmänt känt bland de som är drivna och aktiva. Jag kan inte tänka mig att någon av bilderna som var med skulle ha varit negativ för något djur, men det är bra att du nämner det. Vi kan nog bli ännu tydligare med det i reglerna.

Intresset har även varit stort för att delta under de tre dagar som arrangeras i Surahammar. Under fredagen den 13 september blir det vernissage, lördagen är en heldag med föredrag av naturfotografer och utannonsering av vinnaren. På söndagen kan naturfotomästaren och de andra deltagarna följa med på en utflykt till Hälleskogsbrännan. Om det går som Anders Geidemark och Surahammars kommun vill så är det här bara första året i långsiktig satsning på att utse landets främsta naturfotografer.

Mer att läsa