Gå till innehållet

Ny studie varnar: Mångfald av pollinatörer behöver skydd

Mänskligheten skulle inte ha mycket att äta om pollinatörerna försvann, men i en ny studie visas att även minskad mångfald av pollinatörer slår hårt mot ekosystem och grödor.

Pollinering är avgörande för vårt välbefinnande och för ekosystemens överlevnad. Pollinering används av cirka 85 procent av vilda växter och över 70 procent av odlade växter för att reproducera sig. Mångfalden av pollinatörsarter minskar dock på grund av klimatförändringar, förlust av livsmiljöer och intensifierat jordbruk.

En ny metastudie, som gått igenom över 200 studier från hela världen, visar att mångfalden av pollinatörer behöver skydd för att ekosystemen ska fungera korrekt.
– Det finns ett akut behov av att mildra de faktorer som minskar mångfalden av pollinatörer, säger forskarna.

Viktigt att inte bara titta på grödor

Maddi Artamendi, forskare vid UPV/EHU, och huvudförfattare:

– I de flesta studier som genomförts i denna fråga runt om i världen har det visat sig att växter inte bär frukt om det inte finns några pollinatörer närvarande. Studier av den här typen har mestadels genomförts på grödor, men det ger inte en rättvisande bild, eftersom mångfalden av pollinatörer kommer att minska, och redan minskar, men inte kommer att försvinna helt. Dessutom togs hänsyn till såväl vilda växter som odlade växter. Vi ville närma oss ämnet ur ett mer realistiskt perspektiv.

Färre pollinatörer – sämre skörd

Studien visar att minskande mångfald av pollinerande insekter har en negativ inverkan på växternas antalet frukter, frön och frukternas vikt. Du kommer helt enkelt få en sämre skörd med färre arter pollinatörer i närheten.

Resultaten visar också att vilda pollinatörer har större betydelse för växternas frön och frukter än exempelvis honungsbin.

Studien var en genomgång av över 200 andra studier från hela världen.

Källor: University of the Basque Country och Nature Ecology & Evolution

Läs mer

Mer att läsa