Vissa arter betingar ett så högt pris på lyxmarknader att de kommer jagas tills de är utrotade, om inget görs. Det är slutsatsen i ny forskning som också granskat skillnaderna mellan marina och landlevande arter.
– Vi brukar anta att om en art reduceras så att enbart ett fåtal individer återstår så kommer dessa bli så svåra att hitta att jägare slutar med jakten och populationen får en chans att återhämta sig. Men det stora värdet på dessa arter medför att de kommer jagas tills de är utrotade om inte betydande bevarandearbete genomförs, berättar Loren McClenachan på Colby College i Maine.
I studien undersöktes 100 stora marina och landlevande arter som är måltavlor för lyxkonsumtion. Forskarna kom fram till att över en viss prisnivå är det ekonomiska värdet hos arterna det huvudsakliga orsaken till utrotningshotet. Då spelar det ingen roll om arterna är små – de riskerar ändå att utrotas av jakt.
En annan slutsats i rapporten är att även om marina arter över lag betingar ett lägre pris per kilo så är individuella djur fortfarande lika värdefulla som landlevande djur. En valhaj är till exempel värd lika mycket som en noshörning eller tiger.
Marina arter har inte heller samma fördel av stora utbredningsområden som landlevande djur. På land kan djur möjligen skyddas i åtminstone något område, men i haven sker så få kontroller av fisket och det finns få platser där hotade arterna får vara ifred.
– Vi måste uppmärksamma de grundläggande skillnaderna mellan marina och landlevande arter. Bevarandeforskning startade på land så det är lockande att anta att samma principer kan användas i haven. Men vi har upptäckt att det är långt ifrån fallet. Om vi inte känner till de grundläggande skillnaderna är det omöjligt att skapa effektivt bevarande, säger Loren McClenachan.
Forskarna bakom studien menar att det krävs utökade åtgärder på större områden för att rädda marina arter som betingar ett högt pris på marknaden.
Nästa steg är att skapa nya effektiva bevarande-strategier för dessa stora, utbredda arter som är värda mycket pengar på världens lyxmarknader. Forskningen visar att exempelvis utökad användning av DNA-teknik visat sig effektivt för att bekämpa naturvårdsbrott.
Källa: Science Daily och Cell