Små plastpartiklar, så kallad mikroplast, utgör ett större hot mot Östersjöfiskar än man hittills trott. I en ny studie visas att fiskarnas yngel väljer mikroplast före vanlig mat. Fiskyngel som äter mikroplast riskerar att dö när deras magar och tarmar korkas igen och dessutom verkar plasten ge märkliga beteendestörningar.
UPPDATERING: Den här studien har fått kritik i efterhand och anklagats för fusk.
Mikroplatsen hamnar i Östersjön av många anledningar, men en studie från i våras visar att en majoritet kommer från slitage från vägbanor och däck och att även konstgräs är en stor bov i dramat. Dessutom kommer stora mängder från hygienartiklar, syntetiska fibrer från tvättmaskiner och hushållsdamm.
LÄS ÄVEN: • Fotbollsplaners konstgräs en av de största källorna till plast i haven.
När de minimala plastbitarna hamnar i haven äts den upp av fiskyngel. I en ny studie visades till och med att abborryngel, av oklar anledning, föredrog att äta plasten före vanlig mat. I en försöksgrupp som fick simma i vatten med “medelhög” halt av plast, vilket kan motsvara hur det ser ut i svenska vatten, dog vartannat yngel.
Dessutom verkade plastätande yngel få allvarliga beteendeförändringar. De uppvisade inget flyktbeteende när forskarna utsatte dem för en rovfisk.
– De reagerar inte på närvaro av rovfisken. Det de ska göra i en sådan situation är att uppvisa så kallat frysbeteende, alltså att de är helt stilla för att undvika att bli uppätna. Eller så ska de försöka undvika rovdjuret. Men det verkar som om fiskarna saknar det beteendet efter att ha ätit mikroplast, säger Peter Eklöv vid Uppsala universitet till Vetenskapsradion.
LÄS ÄVEN: • Plast är nu en tydlig del av geologin.
Peter Eklöv menar att mikroplaster kan vara ett av problemen bakom att fiskyngel dör i så hög utsträckning.
Källa: Vetenskapsradion