Gå till innehållet

Ny storsatsning på arter nära utrotning

Med hjälp av modern teknik vill en ny stiftelse bidra till att rädda hotade arter, men också möjliggöra att "återuppliva" de som redan utrotats.

Den nya stiftelsen heter Colossal Foundation. Bakom står bland andra Colossal Biosciences med samarbetspartners som Birdlife International, Re:wild, Save the Elephants och flera universitet. Det har redan samlats in stöd på ungefär 50 miljoner dollar (ungefär en halv miljard kronor) och målet är tydligt: pengarna ska gå till att rädda världens mest hotade arter.

Det innefattar bland andra den lilla tumlaren vaquita (kaliforniatumlare), nordlig trubbnoshörning, sumatranoshörning, elfenbensnäbb och rosenduva.

Spara genetisk mångfald för framtiden

En av metoderna som kommer att användas är att skapa en biobank där det kommer spara prover för att bevara en genetisk mångfald hos sällsynta arter så att dessa eventuellt ska kunna återupplivas om den skulle utrotas.

Tanken är att samla in så många olika prover från individer som finns i livet idag som möjligt. Om det skulle gå så illa att exempelvis vaquitan skulle utrotas så skulle det vara möjligt genom avel och genmanipulation av liknande arter att återskapa vaquitan. Men innan det kan ske måste de hot som riskerar att utrota tumlaren i dagsläget vara undanröjda, exempelvis illegalt fiske.

Elfenbensnäbb som exempel

Matt James, chef för skötsel av exotiska djur och medlem i Colossal-teamet, berättar för IFLScience om hur man skulle kunna jobba med hackspetten elfenbensnäbb:

– Om vi någonsin skulle utrota den elfenbensnäbben skulle vi behöva sekvensera prover från så många exemplar av den elfenbensnäbben som möjligt för att skapa ett högkvalitativt genom, sekvensera deras närmaste släktingar, exempelvis kejsarspett, amerikansk spillkråka och deras släktingar, och börja arbeta med ägg från hackspettarna för att få fram könsceller för redigering.

På så sätt skulle de sedan kunna skapa avelskolonier med hackspettar som så småningom kan återställa elfenbensnäbben i det vilda.

Men stiftelsen jobbar även bland annat med att använda högteknologi för att skydda arterna från utrotning, förbättra befintliga avelsprogram, skapa bättre motståndskraft mot sjukdomar och bekämpa virus.

Källor: Colossal Foundation

Mer att läsa