På 1980-talet skedde massblekningar av korallreven ungefär vart 25-30 år. Idag sker samma utarmning av liv i “havens barnkammare” ungefär vart sjätte år och reven hinner inte återhämta sig mellan gångerna. Forskarna bakom en ny stor studie anser att det revens framtid är beroende av minskade utsläpp.
Läget är väldigt allvarligt för världens korallrev. Dessa viktiga ekosystem, som är barnkammare för väldigt många arter och födokälla för mängder av människor, håller på att förstöras. Det är slutsatserna i en ny stor studie som publicerats i Science och som är baserat på undersökningar av 100 korallrev över hela världen.
LÄS ÄVEN: • 2016 – det värsta året i Stora barriärrevets historia
Innan 1980-talet hade ingen sett massblekning av korallrev, där mil efter mil av bottnen blir i stort sett livlös, inte ens under år med det temperaturhöjande väderfenomenet El Nino. På 1980-talet räknade forskarna med att massblekningarna började ske ungefär vart 25-30 år, men under 2010-talet är det så ofta som vart sjätte år och det blir allt värre i takt med att världens hav blir varmare. Nu hinner inte reven återhämta sig mellan blekningarna.
LÄS ÄVEN: • Stora Barriärrevet i Australien hotat av uppvärmt hav
– Vår analys tyder på att vi redan närmar oss ett scenario där varje varm sommar, med eller utan El Niño, kan orsaka blekning och död i regional skala. Revens framtid och ekosystemtjänsterna de tillhandahåller åt människor är kritiskt beroende av minskande globala utsläpp, skriver forskarna i sin studie.
En tredjedel av stora barriärrevet dog 2016 efter upprepad korallblekning orsakat av ett uppvärmt hav. I april 2017 rapporterades att tvåtredjedelar av revet har blekts och nyligen förklarade 71-årige professorn John ”Charlie” Veron att hela Stora barriärrevet troligen kommer ha dött före honom.
Källor: Huffington Post och Science