Ny podcastserie om fåglar – Pippipodden
Det har lanserats en ny podcast om fåglar och fågelskådning. Den är skapad av de rutinerade skådarna Christopher “Gullet” Gullander och Anders “Widde” Wirdheim och blandar seriösa samtal med kåserier och humoristiska inslag.
– Vi vill sprida kunskap och glädje. Kan vi både stärka fågelintresset hos våra lyssnare och locka till skratt, tycker jag att vi kan vara mycket nöjda! berättar Christopher Gullander, en av skaparna av podcasten. Han är biolog, fågelinventerare, naturumvärd på naturum Getterön i Varberg och har även ett stående inslag i varje nummer av tidningen “Vår Fågelvärld” som ges ut av BirdLife Sverige. Hans kollega i podcasten är Anders Wirdheim, före detta mångårig informationsansvarig för BirdLife Sverige och numera nybliven pensionär.
Hur kom ni fram till att ni skulle göra en podcast om fåglar?
– Vi pratade om att det inte fanns några poddar om fåglar och att vi kunde komplettera varandra på ett bra sätt, berättar Christopher Gullander. Det var lite som att vi hade ingredienserna för att laga en god maträtt, men vi var tvungna att göra den tillsammans. Vi vill helt enkelt blanda seriöst med kuriöst. Vi båda tycker om att skriva. Jag skriver ofta fågelrelaterade kåserier och betraktelser och Anders som varit journalist är nybliven pensionär.
Vad är det med podcast-formatet som lockade er?
– Podcast-formatet är alldeles utmärkt för oss, eftersom vi behandlar nya ämnen varje vecka. Som veckans fågel och andra aktuella ämnen. Programmet blir mera dynamiskt och är alltid aktuellt.
I första avsnittet av “Pippippodden” diskuterar Christopher Gullander och Anders Wirdheim bland annat det stora antalet hökugglor som setts i Sverige på sistone, helgens “Vinterfåglar inpå knuten”, ny forskning om tuvsnäppor, de bjuder även på kåserier om “badmannen, hundmannen och cykelmannen” och har dessutom vågat ha med humoristiska inslag, som en intervju med “Göran Persson” om hans syn på fåglar.
Är det första avsnittet talande för hur det kommer låta även i framtiden?
– Ja, vi ska försöka att hålla oss till att vara både seriösa och oseriösa, med både kända och okända “gäster”, som jag försöker imitera, säger Christopher Gullander.
Är det något ni redan nu pratat om att ni skulle vilja ha med i kommande avsnitt?
– Absolut! I nästa del kommer bland annat Björn Ranelid på besök och pratar om kärlekskranka tuvsnäppor. Vi gör så klart en återblick på Vinterfåglar inpå knuten för att se hur det gick med fågelbordsräkningarna. Sedan blir det ytterligare ett antal spännande inslag – men dessa får ni allt vänta på!