Ny lag öppnar upp regnskogar för chokladindustrin
Elfenbenskustens regnskogar och skyddade områden är redan hårt påverkade av avverkning. Nu förbereds en ny lag som öppnar upp tusentals kvadratkilometer regnskog åt chokladföretag.
Miljökämpar och arbetarkooperativ varnar för att den nya lagen kan radera Elfenbenskustens regnskogar genom att underlätta för ohållbar kakaoproduktion och legalisera storskalig avskogning.
Ungefär 90 procent av landets skogar har redan förstörts sedan 1960 och en majoritet av landets över 20 000 kvadratkilometer “skyddade” skogar är redan hårt påverkade. På sina håll uppgår avskogningen redan till över 75 procent, enligt The Guardian. Dessa områden kommer nu kontrolleras av internationella företag i avtal som varar i upp till 24 år.
– Vi är emot att dessa områden avskogas ytterligare. Politiker har godkänt byggandet av infrastruktur i dessa skogar med jordbruk, men om det görs, är det som att öppna dörren för att våra skogar ska försvinna. De kommer att utplånas, säger Youssouf Doumbia, ordförande för Ivorian Observatory som jobbar med hållbart brukande av naturliga resurser, till The Guardian.
Ett av företagen som nu får enklare att avverka regnskogar är Olam Cocoa, en av världens största kakaoleverantörer, som även jobbar med bland annat palmolja. De har vid flera tillfällen avslöjats av miljöorganisationer för att avverka i skyddad natur, bland annat i nationalparker i Elfenbenskusten.
Enligt den nya lagen ska nationalparker och skogar som anses relativt intakta däremot lämnas ifred medan en mellankategori av regnskogar ska återställas.
Kakaoodling utgör 10 procent av Elfenbenskustens GDP och är värd 100 miljarder dollar. Arbetarna som skördar kakaobönorna tjänar dock bara i snitt under en dollar per dag. De tvingas också jobba i hetta utan skydd och använder stora mängder bekämpningsmedel.
Vad du kan göra:
För att minska risken för att chokladen du köper kommer från dessa skövlade regnskogar finns certifieringar som exempelvis Krav, Fair Trade och Rainforest Alliance. De minskar åtminstone risken för att gynna ohållbar kakaoproduktion. Flera chokladtillverkare har helt egna certifieringar istället för att anlita oberoende aktörer.
Källor: The Guardian