Ny kunskap om kelpskogar ger ledtråd till mysterium om utdöd djurgrupp
En ny studie avslöjar att det funnits kelpskogar på jorden mer än dubbelt så länge som man tidigare trott. Det innebär också viktiga ledtrådar till de stora däggdjuren Desmostylia.
Tidigare har forskare ansett att tångskogar av kelp funnits i 14 miljoner år, men nu visar nya studier att de viktiga ekosystemen med mycket hög biologisk mångfald funnits i hela 32 miljoner år. Avslöjandet har gjorts av paleontologen Steffen Kiel vid Naturhistoriska museet, med hjälp av fynd som fossilletaren James Goedert gjort i delstaten Washinton i USA.
– Fossilen visar återigen att evolutionen är mer komplicerad än vi tidigare trott. Den visar på en mängd djur som dykt upp och försvunnit i kelpskogarna de senaste 32 miljoner åren. Den kelpskog vi har idag har utvecklats först de senaste miljoner åren, säger Steffen Kiel.
De fossil som hittats är kelpens hårda vidhäftningsorgan, som får den att sitta fast på havsbottnen. Sammanlagt tolv fossil har hittats och efter att ha gjort en 3D-röntgen av ett vidhäftningsorgan upptäcktes krabbor, snäckor, musslor och andra små organismer som var gömda i hålrummen.
Ledtråd om utdöd djurgrupp
Idag lever sjökor, uttrar och sjöborrar en viktig roll i kelpskogarna som trivs i något kyligare klimat. Men förr levde helt andra djur bland kelpen – bland annat de utdöda däggdjuren i gruppen Desmostylia (se bild). De flodhästliknande djuren tros ha uppstått för drygt 30 miljoner år sedan, men det var tidigare lite oklart vad de åt eftersom det tidigare saknats bevis för att det fanns kelp för så längesedan.
– Man har länge trott att kelp var en födokälla för dessa stora djur, men bevis har saknats, våra kelpfossil visar nu att det faktiskt fanns kelp där redan när Desmostylierna levde, säger Steffen Kiel.
Desmostylierna dog ut under den senare Miocen, som sträcker sig mellan30,8 och 7,25 miljoner år sedan.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet