Ny kampanj ska hylla trädgårdsomvandlare
Folkbildningsprojektet Rikare trädgård, där Natursidan ingår, lanserar tillsammans med Naturhistoriska riksmuseet kampanjen Ett rikare Sverige. Målet är att inspirera och uppmuntra fler att omvandla en del av sin trädgård, balkong eller kolonilott till en bättre livsmiljö för djur och växter. Efter varje år summeras ytan som alla bidragit med för att skapa ett rikare Sverige.
Se förslag på vad du kan göra i trädgården längre ner i artikeln.
Det är mycket som går åt fel håll i vår natur och varningar för massutrotningar och förlust av biologisk mångfald avlöser varandra. Men på sina håll pågår också en förbättring av landskapet. Inte minst i många trädgårdar, som tillsammans kan göra skillnad. Studier har bland annat visat att trädgårdar är överraskande viktiga för fåglar och vildbin, samt att humlor verkar klara sig bättre i trädgårdar än på landsbygden.
Folkbildningsprojektet Rikare trädgård anordnar nu tillsammans med Naturhistoriska riksmuseet en kampanj där alla som gjort insatser i sin trädgård, kolonilott eller på sin balkong under 2022 kan rapportera in dem i formulären här under. I början på 2023 kommer det redovisas hur många kvadratmeter, eller kanske till och med hektar, som Sveriges trädgårdsägare förbättrade under 2022.
Rapportera vad du gjort genom att klicka i svaren här under:
Det mesta du gör i din trädgård är bättre än att ha en välklippt gräsmatta eller annan hårdlagd yta. Det bästa är att försöka skapa en variation med många olika lämpliga livsmiljöer. Det kan till exempel röra sig om en sandig yta med stenar i en solbelyst plats eller en skuggig plats med en rishög. Naturhistoriska riksmuseets experter har några andra förslag:
– Genom att välja vilka växter du odlar kan du förlänga blomningstiden i trädgården. Med olika växter som blommar eller bär frukt ända från vår till höst ökar mångfalden. Tidigt på våren lockar mina pärlhyacinter till sig insekter som vill ha pollen och på hösten är en av mina favoriter rönn, fåglarna älskar rönnbär, säger Mia Ehn, botaniker vid Naturhistoriska riksmuseet.
– Du kan öka trädgårdens mångfald en hel del med sälg och brännässlor. Sälg blommar tidigt med mycket pollen och nektar för insekter. En vildare del i trädgården med död ved, öppen kompost och brännässlor lockar till exempel många fjärilar och är jättebra för mångfalden. Nästa steg kan vara en liten damm, säger Niklas Apelqvist, entomolog vid Naturhistoriska riksmuseet.
Läs mer om vad du kan göra i din trädgård i följande artiklar:
• Vinterinsatserna i trädgården som skapar biologisk mångfald
• Buskar och träd som gynnar biologisk mångfald
• Odla vilda växter – hjälp den biologiska mångfalden
• Guide: anlägg en damm eller våtmark i din trädgård
• Gynna marklevande bin i trädgården
• Så anlägger du en äng