Ny global rapport: Allt fler värmerekord och klimatet allt mer extremt
Meteorologiska världsorganisationen (WMO) släppte nyligen sin rapport om jordens klimat och det är ingen munter läsning. Det slogs många värmerekord på vår planet under 2016 och de förväntas fortsätta under 2017. Dessutom anser forskarna att jordens klimat blir allt mer extremt och att vi nu befinner oss i klimatmässigt “outforskat område”.
Extremtorka, krympande isar, värmebölja i Arktis och stigande havsnivåer – det är några av de klimatrelaterade händelser som drabbade jordklotet i fjol. Enligt WMO:s rapport berodde klimatrekorden 2016 delvis på väderfenomenet El Nino, men också på mänsklig aktivitet. 2016 var exempelvis det varmaste sedan mätningarna började år 1880 och det var fyra miljoner år sedan vi hade lika höga koldioxidnivåer i atmosfären.
LÄS ÄVEN: • Arktis 20 grader varmare än normalt
WMO varnar dessutom för att klimatförändringarna kommer fortsätta under 2017 och det har exempelvis varit rekordvarmt vid Nordpolen och på över 11 000 platser slogs det värmerekord i USA i februari.
Ny forskning visar också enligt WMO att haven värmts upp snabbare än man tidigare trott och att havets yttemperaturen under 2016 är den varmaste som någonsin uppmätts. Det innebär ökade risker för att dagens luft- och havsströmmar ändrar riktning vilket kan ändra jordklotets väderförhållanden. Dessutom slår varmare hav hårt mot korallreven, som är “barnkammare” åt stora mängder marint liv.
LÄS ÄVEN: • För första gången: Massblekning av Stora Barriärrevet två år i rad
– Våra barn och barnbarn kommer att se tillbaka på dagens klimatskeptiker och fråga sig hur de kunde offra hela planeten bara för billig fossil energi. Särskilt som det är betydligt dyrare att inte göra något än att gå över till ett fossilfritt samhälle, säger Robert Watson vid University of East Anglia, tidigare chef för FN:s klimatpanel, enligt SVT.