Ny framgångsrik betalmodell för naturturism skyddar hotade djur
Wildlife Conservation Society (WCS) har testat en ny strategi för naturturism i Laos som visat sig minska den illegala jakten och gynna hotade arter. I korthet betalar turisterna för vad de ser och pengarna går till lokalbefolkningen.
LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om naturturism från hela Sverige.
Forskarna bakom studien testade metoden i det skyddade området Nam-Et-Phou Louey (NEPL). Lokalbefolkningens ersättning för naturturism i området baserades på hur mycket turisterna såg, men reducerades om det skedde jaktbrott.
Byarna fick till exempel en fast summa för varje turist som besökte parken. Om turisterna såg vissa djur ökade dessutom ersättningen beroende på hur svårsedda djuren är och hur hotade de är. En viverrid (ett kattdjursliknande rovdjur) och piggsvin gav 1 dollar medan en tiger gav 225 dollar (ungefär 1800 kr). Ingen turist såg dock en tiger under de fyra åren som försöket pågick.
Forskarna kunde konstatera att antalet iakttagna arter ökade och att flera hotade hjortdjur, apor och små rovdjur gynnades av projektet.
– Om naturturism ska hjälpa till att öka populationerna av vilda djur måste det finnas en direkt länk mellan incitamenten för lokalbefolkningen och de vilda djuren. Många projekt hävdar att de gynnar de vilda djuren, men de saknar ofta den här direkta kopplingen. Den direkta kopplingen är nyckeln till projektets framgång, säger Bounpheng Phoomsavath, chef för NEPL.
LÄS ÄVEN: • Hajar har hjälpt Filippinerna återhämta sig från tyfonen Haiyan
Forskarna menar att deras studie visar hur viktigt det är med en tydlig koppling mellan turism och ersättning till lokalbefolkningen, men också att det bör kontrolleras om naturturism i allmänhet är en metod som fungerar för att bevara biologisk mångfald.