Ny forskning: Jättepandan starkt hotad av klimatförändringar
Det finns bara 2000 pandor kvar i livet och de lever på en yta som bara är en procent av sin tidigare utbredning. Som om inte det vore nog kan deras huvudföda, bambun, vara helt utrotad inom 50 till 100 år om den globala uppvärmningen fortsätter.
Den nya studien visar att det krävs insatser nu för att rädda jättepandan. Efter tusentals år av jakt och förstörelse av deras livsmiljöer återstår nu bara 2000 individer och de hotas av klimatförändringar.
Med hjälp av de senaste klimatmodellerna har forskarna kommit fram till att hälften av deras nuvarande livsmiljöer kan ha försvunnit till år 2070 och deras slöa levnadssätt gör att de har svårt att anpassa sig till förändringar. Det finns också stora risker att bambubeståndet helt dör ut inom 50 till 100 år och eftersom bambu är 99 procent av jättepandornas diet är det stor risk att djuren skulle svälta.
Även om klimatförändringarna gör att bambu kan växa på nya områden så är jättepandorna dåliga på att förflytta sig till nya områden från sina nuvarande reservat i det vilda. De är dåliga på att anpassa sig till en föränderlig värld eftersom de måste spendera så stor del av sin tid med att bara äta bambu.
Det som behöver göras är att minska utsläppen av växthusgaser, se till att det finns sammanhängande områden med bambuskog, skydda områden som med en högre medeltemperatur snart blir lämpliga för bambuodlingar och börja odla bambu i dessa områden. Annars riskerar jättepandan att dö ut.
Läs mer:
• Kan pandors sötsug hjälpa dem att överleva?
Källor: Science Direct och Live Science