Gå till innehållet

Ny fågelrobot kan landa som en pilgrimsfalk

Fågelroboten kan landa på grenar och hålla balansen. Foto: Lentink Lab

Forskare har lyckats skapa en robot som kan landa på grenar och lyfta föremål – inspirerade av rovfåglar.

Uppfinningen utvecklades av ett team på Stanford University. Forskarna började med att studera hur skickliga fåglar är på att landa på och ta tag i grenar med bibehållen balans, trots olika storlek och form.

– Det som förvånade oss var att fåglarna gör samma manöver i luften oavsett vilken sorts yta de landade på. De låter fötterna hantera variationen och komplexiteten hos ytan hos föremålet som de landar på, berättar William Roderick, en av de inblandade i forskarprojektet.

Teamet började arbetet med att härma evolutionens framsteg på området och efter flera års utveckling har ingenjörerna nu skapat rovfågelben som fästs på en drönare och som både kan lyfta saker i klorna och landa på grenar utan att tappa balansen.

Fågelroboten sedd från sidan. Foto: Lentink Lab

Benen är 3D-printade och består av flera olika delar, motorer och fjädrar som bland annat möjliggör för klorna att stängas på 20 millisekunder. När de väl stängts runt en gren startas en balansalgoritm som får roboten att stabiliseras och sätta sig upprätt på grenen.

Forskarna tänker sig att roboten skulle kunna hjälpa till med sök- och räddningsaktioner, men med sin förmåga att landa på olika platser kan den även användas för miljöanalyser. Det har bland annat utförts tester med termometer och fuktighetsmätare så att fågelroboten ska kunna hämta in data om mikroklimat.

– En del av den underliggande motivationen till arbetet var att skapa ett verktyg som kan användas för att studera naturen. Om vi kan skapa en robot som kan agera som en fågel kan vi komma åt helt nya sätt att studera miljön, säger Roderick.

Det bör dock påpekas att det finns åtskilliga exempel på när drönare har stört fåglar och djur i naturen.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Källor: Stanford university och Science Robotics

Läs mer

Mer att läsa